Традиционните български продукти и храни могат да бъдат защитени

В Стратегическия план България за първи път ще има интервенция, насочена към схемите за качество. Това отбеляза заместник-министърът на земеделието Георги Събев при откриването на конференция на тема: „Новости при европейските схеми за географски означения и аспекти при подготовката на заявление за регистрация на географско означение“.

В нея участваха представители от Европейската комисия, Министерството на земеделието, Министерство на икономиката и индустрията и Изпълнителната агенция по лозата и виното. Поканени бяха и производители с потенциал да кандидатстват за такава регистрация на продуктите си, както и тези, които вече ползват схемите за качество на земеделските продукти и храни, както и вина и спиртни напитки.

Обсъжданата тема е от изключително значение, защото представя последните промени в Европа, свързани с Общата селскостопанска политика. В България има немалко защитени географски указания, които са много популярни и се използват както при храните, така и в областта на вината и спиртните напитки. „Страната ни има вече натрупан опит със защитените наименования, които са традиционните български продукти и храни“, допълни заместник-министър Георги Събев. България има голям потенциал и изграден административен капацитет за прилагане на схемите за качество.

strandzhanski manov med bg

По време на срещата бяха представени новостите на европейското законодателство, засягащи земеделските продукти и храни, вина и спиртни напитки със защитени наименования, след реформата на Общата организация на пазарите. Присъстващите се запознаха и с процедурата за кандидатстване за вписване на географски означения и храни с традиционно специфичен характер в европейските регистри и какво включва подготовката на заявлението за регистрация.

До момента България е записала в Европейския регистър на защитени наименования за произход и защитени географски указания две защитени географски указания: „Горнооряховски суджук“ и „Българско розово масло“, както и едно защитено наименование за произход – „Странджански манов мед“ / „Манов мед от Странджа“. Имаме и 5 храни вписани в Европейския регистър на храните с традиционно-специфичен характер – „Филе Елена“, „Луканка Панагюрска“, „Роле Трапезница“, „Кайсерован врат Тракия“ и „Пастърма говежда“.

„Надявам се в близко време да има още такива продукти, за които да започне процедура и в кратки срокове да получат своите регистрирани наименования“, посочи аграрният заместник-министър. Той призова българските производители да бъдат активни и да се възползват от възможностите, които предлага регистрацията на защитени наименования на европейски ниво. „Уверявам Ви, че Министерството на земеделието ще подпомогне Вашите усилия за постигане на такава регистрация, защото ползите и предимствата са както за производителите, така и за потребителите“, обобщи Георги Събев.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg