„Шофирането не е игра!“ призив за безопасност на пътя

„Шофирането не е игра!“ – призив за безопасност на пътя

Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия – 20 ноември, беше отбелязан в Стара Загора. Симулатори на Safety Driving Academy демонстрираха преобръщане на автомобил и челен удар. Велосипедисти от три старозагорски клуба – „Верея“, „Берое“ и „Зарата“, нагледно напомниха правилата за движение в градски условия. Планирано е и провеждане на тематичен велопоход.

stara zagora 03

„Апелът ни е да мислим добре, защото нашите действия – независимо дали като пешеходци или шофьори, могат да имат тежки последици. Нека бъдем преди всичко разумни, за да запазим живота си и този на близките ни“, каза в началото на събитието в центъра на града Станимира Димитрова, началник на отдел „Образование“ на Общинска администрация.

За колко е важна пътната безопасност и събитията, целящи нейната превенция, говориха още представителите на: Сдружение „Аз съм бъдещето. Пази ме!“ Николай Диков; Международни младежки център Милка Колдамова; Safety Driving Academy Йордан Батаклиев; Местна комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните Донка Вътева; Клуб „Зарата“ Стефан Христов и на Български червен кръст – Стара Загора д-р Сиракова. За приноса към кампанията от страна на Младежкия общински съвет думи с присъстващите сподели и кметът на Млада Загора Йоана Попова.

stara zagora 02

До 16 часа в неделя продължава събитието, целящо да изостри вниманието на обществото към проблемите с детския травматизъм на пътя, както и да припомни, че секунда невнимание може да коства живот. Минута мълчание, в памет на всички загинали при пътнотранспортни произшествия, беше отдадена преди официалното откриване на „Шофирането не е игра“ пред сградата на Областна администрация Стара Загора.

Инициативите в Стара Загора са част от съвместната кампания на Община Стара Загора, Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи, Български червен кръст, Международния младежки център, Превантивно-информационния център по зависимости, Центъра за подкрепа за личностно развитие и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Различни по характер събития стартираха в началото на ноември, обединени под мотото „Шофирането не е игра“. За понеделник, 21 ноември 2022 г. е предвиден открит урок по християнски ценности. Началният час е 14 часа, а мястото е Катедрален храм „Св. Николай“.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24