Община Стара Загора подписа меморандум за партньорство с Асоциацията на производителите на декоративни растения в България

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров приветства организаторите и участниците в кръгла маса на тема „Зеленината в градовете – здраве, щастие, красота“. Тя се реализира по инициатива на Асоциация на производителите на декоративни растения в България. „Добре сте дошли в Стара Загора! Поддържането на зелената система в нашия град е приоритет.

IMG 1312

Отворени сме към сътрудничество и залагаме на експертиза от различни специалисти. Целим да имаме прозрачен процес за вземане на решения по опазване и поддържане на зелената ни система. Каузата ни е да запазим зеления имидж на Стара Загора“ – каза кметът Живко Тодоров.

„За мен е удоволствие и чест, че сме заедно тук и отваряме тази дискусия. Вашият град е за пример, защото се вижда надграждане, развитие и грижа, когато говорим за зелени площи. Вярвам, че и занапред това ще продължи. Тук е реализиран и проектът, който победи в конкурса „Зелени градове за устойчива Европа“ за 2022 г. – Станционната градина, дело на ланд. арх. Корнелия Маторова, а преди две години друг ваш парк също беше с номинация в същата инициатива – това говори красноречиво“ – сподели с участниците в кръглата маса председателят на Асоциацията на производителите на декоративни растения в България арх. Татяна Бояджиева.

IMG 1313

В началото на събитието, което събра представители на Община Стара Загора, заедно с браншови организации, граждани и ученици от гимназия „Лубор Байер“, беше подписан меморандум за сътрудничество между местната администрация и Асоциацията. Страните се ангажират да работят в посока градовете да бъдат по-зелени и по-здравословни места за живеене и да насърчават здравето и благосъстоянието на гражданите. Приоритетите включват прилагане на „Стандарта за качество в производството и търговията на декоративни растения в България“, одобрен от European Nurserystock Association, информационни кампании, както и инициативи за засаждане и залесяване, увеличаване на зелените площи и други.

По време на събитието бяха представени детайли по проекта на ланд. арх. Маторова, който преобрази изцяло емблематичната Станционна градина, както и работата на Асоциацията на производителите на декоративни растения в България в посока качествено озеленяване на градовете. Специалистите дадоха различни предложения за оптимизиране и подобряване на градската зелена среда.

www.infoz.bg  www.infoz.bg