Издават атлас на Българското средновековие

Колко голяма в действителност е била Стара Велика България? Кои територии са част от Първото българско царство по времето на Златния век на цар Симеон? С колко страни граничи държавата при управлението на Йоан Асен II, когато се простира на три морета? Отговори на тези и още много въпроси дава новият исторически атлас „България и средновековният свят“. „Опитахме се да създадем книга, достойна за всяка българска библиотека“, казват издателите от „Българска история“.

atlas

33 карти показват развитието на българските земи от 500 до 1500 г., а всеки исторически период е придружен от пояснителен текст, въвеждащ в особеностите на епохата.

Автор е д-р Александър Стоянов – доктор по история от Лайденския университет, асистент в Института за исторически изследвания при БАН и автор на десетки публикации и книги. Настоящият му труд дава цялостен поглед върху Средновековието, а събития като разпространението на християнството и възхода на Монголската империя са разгледани редом с големите ни сражения на бойното поле, уточняват още издателите. При написването на текстовете са използвани над 60 научни труда и публикации.

Авторът е категоричен, че „българската държава векове наред играе ролята не само на къс от политическия пъзел на Европа, но и на културен мост между Изтока и Запада. Постиженията на дедите ни ги поставят в тясна връзка с всички останали народи от това време.“

От „Българска история“ допълват, че изданието би било полезно както на читателите със задълбочени познания, така и на ученици, които ще могат да си представят по най-добрия начин изучаваните събития.

„България и средновековният свят“ ще бъде налична в книжарниците още тази седмица, а вече може да се поръча и онлайн.