Зимната готовност в страната ще бъде обявена през първата половина на ноември

Ще обявим зимната готовност на 1 или на 15 ноември, в зависимост от метеорологичните условия. За тази цел ще спрем работата по обектите, като машините трябва да бъдат преоборудвани за зимна поддръжка. От 15 ноември трябва да разполагаме с 3500 машини.

В готовност в момента са 1100, като при нужда се осигурява поддръжка в планинските региони. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя допълни, че през този период освен мобилизация се прави и подготовка, като се извършва допълнително изкърпване на проблемни участъци и се подобрява се маркировката в най-критични участъци, включително високопланинските проходи.

Министърът информира, че в момента се провеждат национални заседания по области, на които се докладват мерките и се прави план за реализация на превантивните подготвителни дейности за зимата. Във всяка област са идентифицирани най-критичните места, като тунели по магистралите и подходи към планинските проходи, допълни тя.

Тунелите, магистралите и виадуктите се обхождат с цел оглед всеки ден, каза Павлова. Факт е, че тунелните съоръжения у нас не са в състоянието, в което ни се иска да бъдат, защото цялостни ремонти по тях не са правени, заяви тя и информира, че е започнат такъв в периода 2005 - 2006 г. на тунел „Ечемишка“. Средствата за него са платени авансово, но са откраднати от изпълнителя, като изолация така и не е направена, съобщи регионалният министър. Тя допълни, че разследването от страна на прокуратурата по случая продължава и до днес и специално за този тунел изпълнение на такъв тип дейности не може да се възложи докато не приключи разследването на вещите лица.

zimna gotovnostЕжегодно за тунелите се осигурява минималното поддържане – преасфалтиране и запълване на дупки, освежаване на маркировки, осветление, информира министърът и подчерта, че такова има на всички тунели. Тя заяви, че на места може да има единични изгорели крушки, но няма неосветени тунели.

По отношение на тунелите на Витиня, Павлова обясни, че се намират в много влажен участък, като по скалата се стичат подпочвени води и настилката, особено през есента, е хлъзгава, което усложнява движението. Неспазването на дистанция често води до инциденти, каза още тя.

Министър Павлова разясни, че в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ има осигурени средства за превантивен ремонт на тунелите, но те не са достатъчни за цялостен ремонт, в който да се включи подмяна на електроинсталацията и на изолацията. Такива инвестиции не са правени от 25 години, каза още тя и допълни, че тези дейности могат да бъдат възложени при поетапно осигуряване на средства от бюджета. Само за петте тунела в значими пътни участъци са необходими 60 млн. лв., информира министърът. Надяваме се, при добро изпълнение на бюджета, да бъдат осигурени средства за тунелите, така че и те да бъдат ремонтирани постепенно, така, както беше направено с магистралите, каза тя. По тях, заедно с виадуктите обаче, има още участъци, които се нуждаят от ремонт и за които ще бъдат изразходвани стотици милиони, за да ги приведем към минимално изискуемите норми за безопасност, каза още министърът.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Министерството на регионалното развитие и благоустройството)