В България вече са налични нови ваксини срещу ковид

От тази седмица в страната е налична педиатричната ваксина Comirnaty 3 микрограма/доза концентрат за инжекционна дисперсия (3 микрограма/доза) за първична имунизация срещу ковид за деца на възраст от 6 месеца до 4 години. Ваксината съдържа оригиналния щам на SARS-CoV-2. Схемата на прилагане се състои от три дози, като втората доза се прилага 3 седмици след първата доза, а третата доза се прилага най-малко 8 седмици след втората доза.

sars cov

Ваксините ще се прилагат в определени от регионалните здравни инспекции лечебни заведения за ваксинация на деца след предварително записване, като информация за тях е достъпна на интернет страниците на инспекциите.

Също от тази седмица на разположение на гражданите е и рекомбинантна ваксина срещу ковид, показана за допълнителна (бустерна) доза: VidPrevtyn Beta на производителя „Санофи – Пастьор“. Ваксината е одобрена за приложение само за хора на и над 18 години и се прилага след минимум 4 месеца от завършена първична имунизация или бустерна доза.

Ваксините ще се прилагат в определени от регионалните здравни инспекции лечебни заведения след предварително записване, като информация за тях е достъпна на интернет страниците на инспекциите, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24