Горивата в България са с по-ниски цени спрямо лятото на 2022 г.

Цените на горивата в България са спаднали с около 20% за последните 5 месеца. На 2 август 2022 г. средната цена на литър дизел е била 3,50 лева, а в средата на януари тя е 2,93 лева. При бензина намалението е още по-сериозно – от 3,34 лева до 2,59 лева. Тези числа показват спад от 15% в цената на дизела и над 20% за бензина.

tseni goriva

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов представи данни, които правят съпоставка на цените на горивата в няколко европейски държави за периода от август 2022 г. до януари 2023 г. Цените на дизеловото гориво и бензин А95 в България в началото на август 2022 г. са били сходни с тези в Германия и по-високи от тези в Унгария. Днес горивата в страната са сред най-ниските в Европа.

Данните категорично показват, че резултатите се дължат на националните мерки, а не на международни фактори, коментира министър Никола Стоянов в интервю за „Нова телевизия“ и уточни, че спадът в цените на горивата у нас е значително по-голям от другите държави в Европа, като в някои страни дори се забелязва задържане на цените. „При съпоставката сме включили както страни членки на Европейския съюз, така и държави извън Съюза, за да избегнем политически коментари. Данните са категорични и са плод на всичко, което е направено в сферата на енергетиката и икономиката през последните месеци“, подчерта Никола Стоянов.

Икономическият министър припомни, че на този фон са предприети мерки така че „Лукойл“ да започне да плаща данъци в страната, а чрез получените допълнителни средства в бюджета ще се приложат мерки в подкрепа на хората. „Нашата цел беше да запазим отстъпката от 25 стотинки на литър гориво докато сме готови с новите мерки и финансово бяхме обезпечили това, защото разбираме, че всяка помощ е ценна за хората в сложна икономическа ситуация“, обясни още министър Стоянов.

Benzin A95

Dizelovo gorivo

www.infoz.bg  www.infoz.bg