Най-добрият барман на планетата е българин

Световното първенство на барманите, което тази година се провежда в София, е най-престижният подобен форум, а България вече официално е първа сила в тази изключително атрактивна, но и висококонкурентна професия. Това се случи благодарение на десеткратния ни национален шампион Васил Колев.

Той стана световен шампион в най-оспорваната категория „Изборът на бармана” срещу представителите на още 11 страни. Победата му е и рекорд в историята на Международната асоциация на барманите – до този момент никой освен него не е успявал да спечели три световни титли (Васил Колев бе световен шампион през 2011 г. в Полша и през 2012 в Китай).

„Изключително сме горди с невероятното постижение на Васил“ - каза Пенчо Пенчев, президент на Българската асоциация на барманите. „Това е заслужено доказателство за неговия професионализъм, креативност и опит“. България е и единствената страна, която от 2010 г. насам всяка година печели медали на Световното първенство на барманите в резултат от наложените високи професионални стандарти и работата на БАБ.

Коктейлът, който донесе най-престижното световно отличие за бармани на Васил Колев се казва „Розови сълзи“. В него има домашно направена съставка, която допълва букета от вкусове и съдържа нашенска мащерка.

„Розови сълзи“:
30 мл Джим Бим Хъни
15 мл Реал джинджифил
20 мл ликьор Монин праскова
100 мл фреш портокал
12 капки Де Кайпър Класик битер
20 мл домашно направена съставка от 500 мл Монин дъвка, 600 мл вода, 8 гр. мащерка, 5 гр. джинджифил, 1 гр карамфил, 1 пръчица канела, розов грейпфрут обелен

#

Българската асоциация на барманите е основана през 1990 г. във Варна с цел повишаване на качеството и уменията в барманството и за въвеждане на нови тенденции в тази сфера. Към момента членовете й са 946 професионалисти, а партньорите й надхвърлят 2000, сред които работодатели, производители, вносители и други браншови организации.

Международната асоциация на барманите е основана през 1951 г. във Великобритания от седем страни, а днес членовете й наброяват 64, включително и България, която оставя трайна следа в постиженията на организацията. Първото състезание за коктейли се провежда през 1955 г. в Амстердам.

Васил Колев

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Българска асоциация на барманите)