Ракети за тенис на маса. Какви видове съществуват?

Прочетете тази статия за да научите повече за ракетите за тенис на маса. Какви са техните разновидности, как да изберете най-подходящата за ракета за игра и кои са най-предпочитаните марки? Има различни видове и правилният избор е предпоставка за добрия спортен резултат. Тенисът на маса е вид от ракетните спортове и затова е правилно да наричаме ракетата с тази дума – ракета, а не хилка или палка.

Устройство на ракетата за тенис на маса

table tennis raketa

Казано е, че ракетата за тенис на маса в общия случай е дървена основа, която наричаме дърво за тенис на маса и две гумени страни, които наричаме гуми за тенис на маса. Тези гуми са прикрепени към дървото посредством специално лепило. Самите гуми имат свое устройство. Те в най-честия случай са съставени от подложка, която представлява тази част от гумата, която се залепва за дървото. Нейната функция е да придава отскокливост на топката и играе роля на трамплин. Другата половина от гумата за тенис на маса е горницата. Това е частта, до която се докосва топката при удар. Тази горница на гумата е направена от каучук и представлява гладка повърхност от външната страна, снабдена с „пъпчици“ от вътрешната страна. Ето защо този най-разпространен вид гуми се нарича на много езици „обърната“ гума, защото „пъпките“ са обърнати навътре. На български език още от времето на социализма остана понятието гума тип „сандвич“. Така наречената горница има най-ключово отношение към създаването на въртене или фалц в топката при изпълнението на ударите в тениса на маса.

Така, че можем да обобщим, че ракетата за тенис на маса е дървената основа (тук включваме и дръжката) и гумите за тенис на маса, които се залепени от двете страни на главата на дървото.

Също така тук е мястото да отбележим едно често объркване, което настъпва при дефиницията на понятието на български език. Тъй като тенисът на маса спада към ракетните спортове, е правилно да наричаме ракетата с тази дума – ракета, а не хилка или палка. Другата аргументация да използваме понятието ракета са рамковите документи на Международната федерация по тенис на маса, където навсякъде и ексклузивно се използва това понятие.

Видове ракети за тенис на маса

Тъй като тенисът на маса е спорт с много богата и сложна техника, видовете ракети за тенис на маса са изключително много, както и стиловете в този толкова красив спорт. Все пак ще се опитаме да направим някакво принципно разделение на видовете най-разпространени ракети за тенис на маса.

Професионална ракета

Професионалните ракети за тенис на маса са тези ракети, които са съставени от компоненти – дърво и гуми. Тези ракети трябва да отговарят на изискванията на Международната федерация по тенис на маса и да бъдат маркирани с атрибутите на същата (ITTF Approved). Професионалните ракети за тенис на маса не могат да бъдат закупени от книжарница или универсален спортен магазин. Те могат да бъдат намерени в специализираните магазини за тенис на маса като tt-store.eu. Тези ракети са силно индивидуализирани продукти, при които често гумите за форхенд и бекхенд са с различни характеристики по отношение на скорост, фалц и контрол.

Хоби ракета

Хоби ракетите за тенис на маса са фабрично произведени готови варианти, които са подходящи за начинаещи играчи, които все още не са изяснили за себе си какъв стил ще практикуват и доколко ще се занимават с тенис на маса. Тези ракети са с унифицирани качества и най-често притежават много окастрени характеристики що се отнася до фалц, скорост и контрол.

tenis masa Hurricane raketa

Как да изберем правилната ракета?

Най-добрият начин да направим правилен избор на ракета за тенис на маса е да посетим някой клуб по тенис на маса и там да тестваме различни комбинации. В най-честия случай, в клуба по тенис на маса ще има специалист, който може да погледне играта ни отстрани и да ни даде добър съвет.

Кои са най-предпочитаните марки?

По отношение на марките за ракети за тенис на маса – можем да се доверим на някоя от световните марки, които са лидери в производството на екипировка за тенис на маса. Тези фирми са специализирани в производството на ракети и тяхното познание и дълбоко разбиране на потребностите на един играч по тенис на маса са изграждани с десетилетия. Тези марки са: Victas, Gewo, Yasaka, DHS, Donic и др. На която и от тези марки да се спрем няма да направим грешка, защото те са световните лидери в областта на тениса на маса.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg