Инициативен комитет призовава повече български граждани да гласуват на референдума

Ден след като президентът Росен Плевнелиев обърна внимание на пасивността на партиите по отношение на предстоящия референдум за електронно гласуване, инициативният комитет “Гласувай без граници” призовава повече български граждани да дадат гласа си на референдума на 25 октомври.

От регистрирания в подкрепа на електронното гласуване комитет смятат, че целта на тази “вяла кампания” е ниското участие. “Статуквото не желае хората да са информирани и да направят избор. То разчита в референдума да се включат колкото се може по-малко избиратели, за да заключи самодоволно, че ние не сме достатъчно зрели, за да решаваме по този начин”, казват застъпниците на електронното гласуване и апелират имащите право на глас да изразят своята позиция, каквато и да е тя.

Според инициативния комитет “Гласувай без граници”, представляван от тенис легендата Мануела Малеева, ниската активност на референдума ще помогне на онези политически и икономически сили, които нямат интерес от провеждането на референдуми изобщо. Активното участие на допитването на 25 октомври пък ще покаже гражданска позиция и самочувствие и ще помогне правилата да се променят така, че да са в интерес на пряката демокрация и участието на хора.

Гласувай на националния референдумПълният текст на обръщението
На 25 октомври ще се проведе национален референдум “За” или “Против” електронното гласуване от дистанция.

Ние, от Инициативния комитет „Гласувай без граници“, подкрепяме позицията “ДА”. Днес обаче отправяме този апел не за да ви убеждаваме в каузата си. Това правим през цялата кампания.

Отправяме го, защото този референдум има много по-голямо значение от конкретния резултат. Той има значение за бъдещето на референдумите в България, за това как да бъдат променени правилата, така че да са в интерес на пряката демокрация и участието на хората.

Свидетели сме на вяла кампания, чиято цел е ниското участие. Статуквото не желае хората да са информирани и да направят избор. То разчита в референдума да се включат колкото се може по-малко избиратели, за да заключи самодоволно, че ние не сме достатъчно зрели, за да решаваме по този начин.

Призоваваме българските граждани: Участвайте! Изразете позицията си!

Може този въпрос за някои да не изглежда толкова важен, но ако сега гласуват малко хора, това ще помогне на тези, които изобщо не искат провеждането на референдуми. Те ще продължават да ги затрудняват и да ги обезсмислят.

За да бъдат поставени и други въпроси на референдум е важно на 25 октомври да има силно участие. Обратното работи за статуквото, което държи да каже, че от нас нищо не зависи.

Каквато и да е вашата позиция – излезете и я изразете!

Използвайте силата на прякото участие, за да покажете гражданска позиция и самочувствие. За да има нови референдуми при справедливи правила – участвайте сега. Важно е!

infoz autor www.infoz.bg

Теми:

Светът

Вулканичните изригвания на канарския остров Ла Палма се засилиха. Това принуди местните власти да евакуират още три града, а пожарникарите временно да прекратят работата си. Авиокомпаниите отмениха полети заради огромен облак от газ и пепел. Откакто изригна в неделя, вулканът Кумбре Виеха унищожи стотици домове и доведе до евакуацията на хиляди хора

* * *
Германия
провежда парламентарни избори на 26 септември. Двамата основни фаворити за следващ канцлер са Олаф Шолц (Германска социалдемократическа партия) и консерватора Армин Лашет (Християндемократическия съюз). Очаква се Зелените да подобрят значително своя резултат в сравнение с предишните парламентарни избори в Германия през 2017 г. и дори да станат част от бъдещо коалиционно правителство

* * *
Петима алпинисти са загинали след снежна виелица на връх Елбрус. Инцидентът се случва, след като 19 катерачи стигат височина над 5000 метра. Елбрус, разположен в Северен Кавказ, Русия, е най-високата планина в Европа - 5 642 метра

* * *
Вулканът Фуего, който се намира на 35 километра югозападно от столицата на Гватемала, изригна. Дъжд от вулканична пепел се изсипа върху четири села в района, но за момента не е разпоредена евакуация. Това е най-силното изригване от 2018 г., когато Фуего взе 215 жертви

* * *
Най-малко един човек е бил убит, а 12 ранени при стрелба в супермаркет в американския щат Тенеси (град Колиървил). От ранените хора някои са в много тежко състояние

* * *
Министърът на външните работи на Китай Ван И заяви, че различните едностранни санкции или рестрикции срещу Афганистан трябва да бъдат вдигнати колкото се може по-скоро

* * *
Федералният резерв на САЩ даде сигнал, че повишаване на лихвите може да последва по-бързо от очакванията. Централната банка предвижда, че инфлацията ще достигне 4,2% през 2021 г., над два пъти повече от целевото равнище, и тя заема позиция за действия за овладяването ѝ. Действията може да протекат бавно, като се очаква лихвите да нараснат до 1% през 2023 г. и до 1,8% през 2024 г. Фед съобщи също, че ще удвои нивото на повторно изкупуване на ежедневните си пазарни операции до 160 млрд. долара спрямо 80 млрд. долара.

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker