Двудневен фестивал „Джаз в парка“ в Кнежа

На 4 и 5 май 2023 г. жителите на град Кнежа, както и гости от цялата страна могат да се насладят на двудневен фестивал за джаз музика с вход свободен на открита сцена в парк „Ахтирка“. „Джаз в парка“ се организира за първи път. Фестивалът ще обедини изпълнения на пет джаз формации и две творчески работилници за деца и младежи, част от фестивалната програма през двата дни. Акцент поставя проектът „Да послушаме кино“ на Хилда Казасян с Плевенската филхармония.

Те съчетават най-любимите и познати мелодии от обичани български филмови класики като „Козия рог“, „Любимец 13“, „Вчера“ и други.

Част от програмата са още дебютният проект „С аромат на bossa“ на Полина Цвяткова (вокал) и Християн Цвятков (китара), вплитащ по неповторим начин самба, джаз и блус в стила на „новата бразилска музика“ – боса нова. Концерт на Весела Морова (вокал) и добре познатото джаз трио Йордан Тоновски (пиано), Христо Минчев (бас) и Кристиан Желев (барабани) в проекта And We Will Fly събира четиримата музиканти в естетиката и радостта да изпълняват джаз. Те осъществяват красиво завръщане в ерата на джаза от 40-те и 50-те години, но с ново, по-модерно звучене, добавяйки вокал към инструменталната музика.

Фестивалът „Джаз в парка“ ще закрият нотите от тромпета на едно от лицата на съвременния български джаз – Венци Благоев. Той ще излезе на сцената със свои приятели, джаз творци, с които ще обединят майсторство, талант и страст. Част от фестивала е още интересният проект „Джаз за деца“ на фондация „Джазтет“, в който деца изпълняват обичани детски песни с джазов аранжимент, както и вокалната работилница с Весела Морова, съчетаваща забавни и интерактивни упражнения за ритъм и импровизация за деца и младежи.

X3 05124

Програма на „Джаз в парка“ Кнежа, 2023:

4 май 2023 г. – четвъртък – първи фестивален ден

17:00 – Откриване на фестивала

17:30 – Концерт с авторска музика на Пламен Петров и джаз стандарти

18:30 – Концерт на Весела Морова и Джаз трио

19:30 – „Да послушаме кино“ с Хилда Казасян и Плевенската филхармония

 

5 май 2023 г. – петък – втори фестивален ден

11:00 – Вокална работилница с Весела Морова

17:00 – „Джаз за деца“

18:30 – „С аромат на bossa“ – Концерт – представяне на дебютен албум на Поли и Хрис

19:30 – Концерт на Венци Благоев и приятели

jazz v knezha

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24