Земеделските производители могат да кандидатстват за държавна помощ заради войната в Украйна

Земеделските производители могат да кандидатстват за държавна помощ заради войната в Украйна

От 3 април 2023 г. земеделските производители могат да кандидатстват за подпомагане по държавна помощ заради войната в Украйна. Бюджетът на помощта е в размер на 213 млн. лева и представлява 50% от планираното за годината подпомагане по мярката. Производители на култивирани гъби и фермери, отглеждащи телета, за първи път са включени в подпомагането.

apples

Държавната помощ за фермерите цели подкрепа за ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна. Тя беше одобрена от ЕК на 24 март 2023 г., а в последствие утвърдена от Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“. Схемата в размер на 213 млн. лева е разработена съгласно временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи и преход в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна. Предвидено е следното разпределение на средствата:

  • Едри и дребни преживни животни, коне и пчелни семейства – 102 милиона лева;
  • Плодове и зеленчуци (ябълки, круши, кайсии/зарзали, праскови и нектарини, череши, вишни, ягоди полски, малини полски, сливи, десертно грозде, домати полски, краставици полски, корнишони, патладжан и пипер полски, домати оранжерийни, краставици оранжерийни, пипер оранжериен, ягоди оранжерийни, малини оранжерийни, картофи, лук, чесън, моркови, зеле, дини и пъпеши), маслодайна роза, ориз, винени лозя, черупкови плодове (орехи, бадеми и лешници), салати и марули, бамя, тиквички, култивирани гъби и тютюн – 111 милиона лева.

Финансовата помощ е с максимален размер до 250 000 евро (488 975,50 лева) на предприятие, чиято дейност е в сектора на първичното производство на селскостопански продукти, като се отчита и подпомагането, което кандидатът е получил по същата схема през 2022 г.

Датата 3 април 2023 г. е определена с цел да се избегнат струпвания на граждани преди насрочените за 2 април избори за Народно събрание.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема