Автомобилната промишленост в България има оборот от 4,3 млрд. евро

Автомобилната промишленост в България отчита оборот от 4,3 млрд. евро като осигурява 11% от брутния вътрешен продукт на страната. Това заяви министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на официалната церемония по връчване на наградите „Инвеститор на годината“. През изминалата година в аутомотив* сектора оперират над 300 компании, които осигуряват близо 67 000 работни места.

automotive industry

Министър Стоянов връчи наградата в категория „Инвестиция в разширяване на бизнеса“ на „Витте Аутомотив България“ ЕООД. Компанията е сред технологичните лидери в областта на мехатронните системи за заключване. Продуктите им се използват от много от водещите автомобилопроизводители.

„В дни на политическа криза и редица предизвикателства пред икономиката ни, трябва да осъзнаем колко важно е да създадем и поддържаме добър инвестиционен климат в България“, коментира Никола Стоянов. Той подчерта, че основен приоритет за Министерството на икономиката и индустрията е подобряването на бизнес средата у нас, като по всички приоритети в тази област се работи в координация с Министерството на иновациите и растежа.

Икономическият министър посочи и няколко отделни примера, които показват, че България продължава да е сред най-атрактивните инвестиционни дестинации в региона и то на фона на толкова много глобални предизвикателства.

В събитието участваха президентът на Република България Румен Радев, вицепремиерът по социалните политики и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров, министри, заместник-министри, представители на ръководството на Българската агенция за инвестиции и др.

Българската агенция за инвестиции организира за 17-а поредна година официалните награди „Инвеститор на годината“. По време на събитието се отличават най-значимите инвестиционни проекти, реализирани през 2022 година. Отличията се връчват на компании, направили значима стъпка в развитието си чрез устойчиви и ефективни инвестиции, разкрили нови работни места и заложили на внедряването на високи технологии.


* Аутомотив е съкращение на английската фраза automotive industry, която обхваща секторите, свързани с производството, дистрибуцията и продажбата на автомобили и други превозни средства, както и услугите за поддръжка и ремонт на тези превозни средства. Терминът се използва за обобщаване на всички компании, свързани с автомобилната индустрия, включително производители на автомобили и части, дистрибутори, продавачи, сервизни центрове и други свързани сектори.

www.infoz.bg  www.infoz.bg