Новите лични карти – с биометрични данни и електронна идентификация

Издаването на лични карти на българските граждани по нов модел да започне до края на 2023 г. От Министерството на вътрешните работи представиха концепцията за изработване на новите лични документи съвместно с консорциум, с който министерството е сключило 10-годишен договор за отпечатване на личните документи. Новите лични документи ще бъдат създавани по изцяло нова концепция.

lichni karti bg

Променя се начинът, по който ще бъдат издавани личните документи, а също и визията и дизайна на документа. Въвежда се високо ниво на защита и чрез него личните карти ще отговорят на съвременните условия на стандарти за качество. Новите лични документи ще улеснят преминаването през границите на българските граждани.

На гърба на личната карта ще има снимка на притежателя, което е и част от новите защити на документа. В него ще има също и чипове от най-ново поколение, съобщиха изпълнителите на поръчката. На тях ще се съхранява електронната идентичност на притежателя на личната карта. Чиповете в новите лични карти ще имат четири нива на защита с отделни „ключове“ за заключване, по този начин няма да може да бъде открадната самоличността на някого, обясни Светлана Ценева, директор на дирекция „Български документи за самоличност“. Тя добави, че биометричните данни и електронната идентификация в личните карти ще се заключват с отделни ключове. Всеки гражданин ще има право да избира дали в личния му документ да има електронна идентификация.

Няма да има кампания за масово подменяне на личните карти, няма да има и срок за подмяната им. Според европейски регламент гражданите на Европейския съюз могат да използват старите си лични документи до 2031 г.

От сградата на Центъра за персонализация на личните документи, който ще бъде изграден, до съответните места за тяхното получаване в структурите на Министерството на вътрешните работи, готовите документи ще бъдат превозвани със специализиран транспорт, като ще има софтуер, който да следи движението му в реално време, обясниха представителите на германския консорциум. Според тях личните документи ще бъдат от ново поколение и ще са едни от най-сигурните както в Европа, така и в целия свят.

www.infoz.bg  www.infoz.bg