Започва кампанията „Спаси живот. Сложи си колана!“ за пътниците в автобусите

Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и Конфедерация „Сдружение на автобусните превозвачи“ обединяват усилия за повишаване безопасността на пътниците в междуградските автобуси. Информационната кампания под надслов „Спаси живот. Сложи си колана!“ цели да насочи вниманието на гражданите към необходимостта да поставят предпазен колан и в автобусите, за да намалят риска от наранявания при възникване на катастрофа.

seat belt

По данни на Европейска служба за наблюдение на безопасността на движението по пътищата (ERSO) носенето на предпазен колан намалява риска от фатални или сериозни наранявания с около 60%. Спрямо направените изчисления 900 смъртни случая годишно в ЕС могат да бъдат избегнати, ако 99% от пътниците в автомобила носят предпазни колани. В България много често водачите и пътниците пренебрегват необходимостта от използване на обезопасителни колани. Само 1/3 от пътуващите на задните седалки слагат обезопасителни колани.

Кампанията ще продължи през целия месец април като основната цел е да акцентира върху личната отговорност на пътуващите с междуградски автобуси и необходимостта да поставят обезопасителни колани. През 2022 г. в страната са настъпили 212 пътно-транспортни произшествия с участието на автобуси. Доказано е, че при евентуално настъпване на пътнотранспортно произшествие с участието на автобус, ако всички пътници са сложили колан, шансът да има загинали или тежко ранени намалява драстично.

Превенцията, промяната в начина на мислене и отговорността за личната безопасност и безопасността на околните са елементите, които ще бъдат във фокуса на всички дейности по време на кампанията „Спаси живот. Сложи си колана!“.

www.infoz.bg  www.infoz.bg