Тракийския университет ще гарантира за високо качество и безопасност на храните

Тракийският университет ще гарантира за високо качество и безопасност на храните

Ректорът на Тракийския университет проф. Добри Ярков беше домакин на работна среща в Стара Загора с Красимир Станев, изпълнителен директор на „Албена“ АД – най-голямата хотелиерска компания в България. Основна тема на дискусията беше възможността за откриване на лаборатория за контрол на качеството на храните в курортен комплекс Албена като част от Централната научноизследователска лаборатория на Тракийски университет.

Амбицията на „Албена“ АД е изследователското подразделение да бъде оборудвано максимално бързо и още през този туристически сезон да заработи, за да се гарантира високо качество и безопасност на храните, предлагани в комплекса. „Компромис със здравето на хората е недопустим!“ – коментира г-н Станев и допълни, че именно затова са готови да предприемат и тази превантивна мярка – защото грижата за гостите в техните туристически обекти е на първо място.

Дружеството „Албена“ притежава три курорта по Българското черноморие – курортен комплекс Албена, ваканционно селище "Приморско" и ваканционно селище "Бялата Лагуна". Управлява и множество дъщерни компании в индустрии, подкрепящи основния бизнес – транспорт, медицина и балнеология, туроператорска дейност, селско стопанство, строителство.

На срещата в Стара Загора присъстваха още Маринела Цанева – директор експлоатация на компанията, д-р Тамара Стойкова – главен санитарен инспектор при „Албена“ АД и Живко Стоянов – директор на дъщерното дружество „Еко агро“ и представители от екипа на Тракийския университет.

Делегацията от „Албена“ имаше възможност да разгледа Централната научноизследователска лаборатория на Тракийски университет. Доц. Беев – микробиолог и ръководител на лабораторията демонстрира модерното оборудване и видовете анализи, които се провеждат в нея. След посещението си и във фермата на Академичния технологичен комплекс на университета г-н Живко Стоянов – директор на дъщерното дружество „Еко агро“ сподели, че е впечатлен от фермата и особено от вкусовите качества на млечните продукти (сирене и кашкавал) с марката на Тракийски университет.

В рамките на визитата двете страни обсъдиха и други области за сътрудничество като: съвместни проекти в областта на храните, стажантски програми, рекламно-информационни кампании и др. Представителите на „Албена“ АД споделиха, че проявяват силен интерес към привличането на студенти от Тракийски университет като стажанти в различните бизнес направления на холдинга. Бъдещите специалисти в областта на аграрните науки и ветеринарната медицина биха могли да стажуват във фермата и овощните стопанства на компанията. Не по-малък интерес представляват и студентите, изучаващи технология на храните, технически и специалности по информационни технологии, като компанията би могла да осигури и тяхното настаняване за периода на стажа.

IMG 2799

IMG 2809

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема