Денят на Земята събра на празник младите хора на Стара Загора

Денят на Земята събра на празник младите хора на Стара Загора

Над 300 деца от близо 20 старозагорски училища събра празник, организиран от Община Стара Загора, по повод Деня на Земята – 22 април. Тържеството откриха малките таланти на Вокална студия „Усмивки“. „Честит празник на всички и се радвам да видя толкова много усмихнати лица. Сигурен съм, че занапред ще имаме още много съвместни инициативи, защото природата има нужда от всички нас“, поздрави присъстващите зам.-кметът на общината Радостин Танев.

Към малките старозагорци се обърна и зам.-кметът Надежда Чакърова – „целта на днешния ден е да ни напомни, че ние сме част от жив организъм. Каузата, която да ни обединява, независимо къде сме, трябва да е по-зелена и по-чиста природа“.

„В Деня на Земята е хубаво да си спомним, че планетата ни, както и околната среда – са много крехки, раними – дори една чашка или опаковка от бонбон, хвърлени просто така, нарушават баланса. Нека бъдем отговорни!“, призова от сцената пред Общинска администрация и зам.-кметът Милена Желева.

Открит урок, под формата на викторина, показа, че старозагорските ученици са любознателни и запознати с основните правила за разделно събиране на отпадъци. Децата научиха още, че в природата пластмасата се разгражда за повече от 200 години, един тон рециклирана хартия спасява 13 дървета, както и че стъклото е най-рециклериумата суровина.

Малко след като обогатиха знанията си по екология, младите хора на Стара Загора изобразиха с телата си един от символите на природата – дърветата. Мащабният флашмоб предизвика стотици усмивки и изпрати послание за грижа към околната среда.

Настроение и импровизирано хоро предизвикаха изпълненията на Детско-юношески народен хор „Жарава“. Кулминацията на празника бе засаждането на липа в парк „Пети октомври“, където ландшафтният архитект от звено „Озеленяване и комунални дейности“ Биляна Димитрова даде подробности за това какви грижи са нужни на растенията.

По време на събитието бе напомнено на учениците, че в момента тече конкурс за видеоклип на тема „Аз събирам разделно отпадъци от опаковки“. Той е организиран Община Стара Загора и Организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки „Булекопак“ АД, а целта е да се насърчи участието в процеса на разделното събиране на отпадъците от опаковки и да се стимулира опазването на околната среда сред подрастващите. До 12 май /включително/, ученици от 1 до 12 клас, които учат в училищата на територията на община Стара Загора, могат да се включат, а наградите са атрактивни.

В празника се включиха деца и учители от Спортно училище „Тодор Каблешков“, Основно училище „Кольо Ганчев“, Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“, Професионална гимназия по облекло и хранене „Райна Княгиня“, Основно училище „Самара“, Средно училище „Христо Смирненски“, Второ основно училище „Петко Славейков“, Основно училище „Георги Райчев“, Средно училище „Христо Ботев“, Основно училище „Христо Ботев“ – село Братя Кунчеви, Девето основно училище „Веселин Ханчев“, Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“, Средно училище „Максим Горки“, Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Лубор Байер“, Основно училище „Кирил Христов“, Професионална гимназия по ветеринарна медицина „Иван Павлов“, Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“ и Център за подкрепа за личностно развитие Стара Загора. Водещ на събитието бе Евгения Пекова, съобщиха от Община Стара Загора.

IMG 9803

IMG 9887

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема