Разяснителна кампания на ЦИК за местните избори на 25 октомври 2015 г.

На предстоящите местни избори на 25 октомври 2015 г. се гласува с няколко бюлетини. В общините - с бюлетина за кмет на община и бюлетина за общински съветници, в кметството - с бюлетина за кмет на кметството, бюлетина за кмет на община и бюлетина за общински съветници.

С още една бюлетина за кмет на район гласуват само в София, Пловдив и Варна.

Избирател, който желае да гласува и в националния референдум, получава бюлетина и непрозрачен плик.

Всяка бюлетина е отпечатана на бяла и непрозрачна хартия. На гърба й има място за два печата на СИК. В долния й десен ъгъл има 8-цифрен номер, който се откъсва по перфорацията от член на Секционната избирателна комисия след гласуването. В бюлетината са написани наименованията на всички партии и коалиции, регистрирали кандидати за дадения район за съответния вид избор, както и имената на независимите кандидати, ако има такива. Гласува се само в тъмната стаичка.

Не показвайте как сте гласували, защото вотът ще бъде недействителен! Важно! Избирателят отбелязва своя вот само с химикал, пишещ със син цвят и само със знак Х или V.

След като първо е отбелязал своя вот в квадратчето (за избраната партия или коалиция), избирателят може, ако желае да постави в кръгчето с номера, с който е регистриран избрания от него кандидат от съответната листа, знак „Х” или „V”, който показва неговото предпочитание (преференция) за съответния кандидат.

  • липсата на отбелязване на предпочитание/преференция (в кръгче) не прави гласа недействителен;
  • при неотбелязване на предпочитание/преферeнция, такова се зачита за водача на съответната кандидатска листа, според чл.437, ал.5 от ИК;
  • отбелязване на повече от 1 предпочитание/преференция (в повече от едно кръгче) не води до недействителност на гласа. В този случай се зачита предпочитание/преференция за водача на съответната кандидатска листа;
  • отбелязването на преференция, когато е гласувано за независим кандидат, не опорочава вота на избирателя;
  • отбелязване на предпочитание/ преференция за заличен кандидат (в кръгчето, съответстващо на неговия номер в листата) се зачита за водача на листата.

Ако избирателят сгреши при попълването на бюлетината, той има право да получи втора бюлетина, но само веднъж. Сгрешената бюлетина, без да се разгъва, се унищожава с надпис „сгрешена“, подпечатва се с печата на СИК и се подписва от председателя и член на СИК. Описва се в протокола на СИК.

Ако не сте гласували и в кръгче, или сте гласували в повече от едно кръгче, гласът Ви се брои за партията или коалицията, а предпочитанието за водача й.

infoz autor www.infoz.bg

Светът

ФБР организира операция по претърсване на дома на включения в санкционния списък на САЩ руски олигарх Олег Дерипаска във Вашингтон

* * *
Европейският парламент призова Европейската комисия да предприеме незабавни действия в защита на полските граждани и основите на правото на Съюза, като задейства механизма за условност. Европейската комисия ще санкционира Полша за решение на нейния Конституционен съд, "представляващо пряко предизвикателство по отношение на единството на европейския правов ред", заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

* * *
Полша увеличи двойно военните по границата си с Беларус. Почти 6000 полски войници вече охраняват границата на страната с Беларус, засилвайки мерките за сигурност срещу мигрантска вълна

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

Най-четеното от последните дни