Предимства на полимерните покрития: Повишаване на издръжливостта и защитата

В множество индустриални среди се борави със специфични химикали или машини, които оказват сериозно негативно въздействие върху повърхностите наоколо. Това води до деформация, образуване на ръжда и намаляване на трайността в дългосрочен план. От своя страна, се създават проблеми, свързани с неестетичен външен вид, намалена работна безопасност и редуцирана производителност.

В множество индустриални сектори се залага на специфични покрития, които увеличават трайността и качеството, за да се осигури предпазване. Едно много често използвано приспособление за целта са полимерни покрития, които се отличават с удароустойчивост, антикорозионно действие и максимална трайност срещу всякакви видове вредно външно въздействие.

Какво представляват полимерните покрития?

Това е боя или покритие, което е направено с полимерни свързващи вещества, за да осигури защита срещу корозия и да осигури привлекателен външен вид чрез използване на определени цветове. Полимерът е съставна молекула, която се състои от по-прости молекули, наречени мономери, в голяма верига от молекули, което придава на тези вещества техните функционални свойства като резистивен слой срещу всичко, което би се опитало да разруши материала отдолу, като влага, киселини, разтворители и други подобни.

Боята в най-основната си форма е просто полимер, разтворен в подходящ разтворител като минерален спирт, разредител за лак или понякога вода, който се нанася с четка, спрей или потапяне. Разтворителят се изпарява и оставя полимера след себе си като покритие. Обикновено боите съдържат много функционални добавки, включително пигменти, омокрящи агенти, модификатори на вискозитета и др. В последните години бяха разработени и техники за нанасяне на бои без необходимост от разтворители и модификатори на вискозитета.

Праховите покрития са смлени полимери, смесени с пигменти и други добавки, които се напръскват върху електростатично заредени повърхности. Веднъж покрита, частта се нагрява, за да се стопи и слее частиците прах към повърхността. Тъй като процесът на нанасяне не включва течности, праховите покрития могат да се нанасят по-плътно и по-икономично от течните бои.

За какво се използва полимерното покритие?

poliuretanova smola

Полимерните покрития намират приложение в няколко основни сфери, които включват:

автомобилна индустрия – този тип повърхности много често влизат в употреба при защита на автомобилната повърхност от надраскване или корозия. Освен защитна функция, те притежават и естетическа такава, тъй като служат и за подобряване на външния вид на автомобила;

производство на самолети – те влизат в употреба и при производството на самолети, защото са подходящи за защитата на външните им частта от външни фактори като екстремни температури, UV радиация и химикали. Те се използват и за намаляване на теглото на самолетите чрез замяна на компоненти от тежки метали с полимерни повърхности;

строителна индустрия – този тип повърхности се използват и в строителната индустрия, като тяхната функция е защита на външната част на сградите срещу фактори, като силен вятър, дъждове и влага. Те притежават и още едно свойство – увеличават издръжливостта на строителни материали, като бетон, стомана и дърво. Много често се използват и за полагане на настилки като финално покритие, каквото е полиуретановата смола;

медицина – полимерите намират приложение и в медицината за защита на уредите и инструментите, с които се борави, от корозиране или захабяване. Те се употребяват и за подобряване на биосъвместимостта на медицински устройства, като импланти, катетри и стентове;

опаковки на продукти – този тип повърхности са често срещани при опаковките на продукти и особено на такива, които са с твърде кратък срок на годност. Чрез употребата на полимери, тези продукти са защитени срещу външни фактори, които могат да способстват за развалянето на тяхното качество;

електронни компоненти – те се използват и за защита на електронните компоненти от влага, прах и други фактори на външната среда. Освен това, полимерите влизат в употреба и за осигуряване на изолация на отделните елементи и намаляване на риска от късо съединение;

текстилна промишленост – в текстилната индустрия, този тип приспособления се прилагат с цел осигуряване на водоустойчивост и издръжливост при поява на петна. Освен това, те допринасят за по-добър външен вид на съответната дреха.

Какви са предимствата им?

Полимерните покрития имат значителни предимства пред други традиционно използвани приспособления. Праховите покрития са 100% твърди, като те не изискват никакви разтворители. Това ги прави много привлекателни за производителите, тъй като не се налагат допълнителните разходи за закупуване или изхвърляне на разтворители и позволяват на производителите да бъдат по-съобразени с разпоредбите за летливи органични съединения, предназначени за защита на околната среда и качеството на въздуха.

Този тип повърхности също имат предимството да произвеждат много малко отпадъци по време на процеса на нанасяне, което е доста сериозен плюс откъм екологично въздействие. Традиционните процеси на боядисване се опитват да избегнат прекомерно пръскане, което води до загуба на боя – която впоследствие се превръща в бракуван материал. За разлика от традиционните процеси на боядисване, остатъците от този процес могат да се събират и използват повторно.

Едно от най-съществените предимства на полимерните покрития е липсата на въздействие върху други свойства на материалите, върху които се прилагат. Ако се използва полимерно покритие за защита на контейнер, предназначен за транспортиране и съхранение на химикали, то не нарушава нивото на безопасността и механичната здравина на материала, който покрива.

През последните години се наблюдава значителен напредък в производството на функционални полимерни повърхности, които увеличават лекотата на използване, почистват се сами и имат антибактериални свойства, които ги предпазват от всякакви видове болестотворни микроорганизми. Този напредък е с основна заслуга за това полимерите да са много по-твърди, по-устойчиви на топлина, да могат да се залепят по-добре към субстрата и да са много по-трайни от традиционните покрития.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg