▶️ Пробите за алкохол и наркотици на шофьорите от лаборатория – с по-бързи резултати

Държавата ще оборудва още химико-токсикологични лаборатории, в които да се изследват тестове за определяне на концентрацията на алкохол и наркотични вещества в организма, взети от шофьорите след спиране на пътя. Целта е резултатите да излизат в срок до една седмица. Това заяви премиерът Николай Денков. Сега тези проби се бавят с месеци, понякога и над 6 медеца.

Причина за предприетите действия са промените в Наказателния кодекс, които позволяват отнемането на автомобили на шофьори, извършили нарушения, или водачи, хванати с алкохол или наркотици.

denkov alcohol narkotitsi

„България е на едно от челните места по брой тежки произшествия и брой убити на пътя. В този контекст решението на Народното събрание за отнемане на превозните средства заради употреба на алкохол и наркотици е стъпка в правилната посока. Правителството ще направи всичко възможно тези мерки да бъдат въведени в практиката и да намалят рисковете пред хората, които нямат вина за това, което се случва по улиците“, заяви министър-председателят.

Министерството на вътрешните работи и другите институции ще работят по закупуването на нова апаратура, обучението на специалисти и организирането на допълнителни лаборатории в страната. „Това ще отнеме време, тъй като закупуването на скъпа апаратура става с определени процедури“, подчерта Николай Денков.

 Успоредно с това премиерът възложи на министъра на вътрешните работи съвместно с прокуратурата да огледат внимателно правилата за прилагане на новите мерки така, както са приети в закона, и да направят възможно най-добрата организация. „Хората, които са невинни, трябва да се чувстват спокойни по улиците, а тези, които правят нарушения, да знаят, че ще получат съответното наказание“, заяви министър-председателят.

 

 

 

  www.infoz.bg