Извинителните бележки за учениците стават електронни

Извинителни медицински бележки за учениците, издавани от лекар, които оправдават отсъствия от часовете в училище, стават електронни от 1 октомври 2023 г., съобщиха три министерства – на образованието и науката, на здравеопазването и на електронното управление. Електронната бележка ще продължи да се издава по сегашния ред – след присъствен преглед при лекар. Данните ще присъстват в електроните дневници на училищата.

X3 05854

Промяната засяга всички ученици – от 1-ви до 12-и клас. При загуба на бележката, досега трябваше да се ходи повторно при лекар.

Министърът на електронното управление Александър Йоловски отбеляза, че се надява съвсем скоро и за денталните услуги да се издава електронна медицинска бележка за ученици.
Министърът на електронното управление Александър Йоловски уточни, че централизираната система в образованието ще разпределя електронната бележка в електронния дневник. Йоловски подчерта, че по този начин се затваря кръгът, който засяга учениците, от лекаря до училището. В електронния вариант на извинителната бележка ще присъства само информацията за състоянието на ученика, която е необходима за администрацията на училището. Чувствителна медицинска информация няма да изтече по веригата, увери министърът на електронното управление.

 

новини Стара Загора  www.infoz.bg