▶️ Премиерът Денков: Зърнопроизводителите печелят прекалено много

Държавата е длъжна да се грижи за общия интерес. Освобождаването на вноса на земеделска продукция от Украйна е от полза за всички граждани. Ето защо правителството няма да се поддаде на опити за шантаж. Това заяви премиерът Николай Денков по повод подготвяните от аграрния сектор национални протести във връзка с освобождаването на вноса на селскостопански продукти от Украйна.

denkov

Цените на храните – не само на хляба и олиото, но и на месото заради използването на фураж, зависят от вноса. А тях ги плащат всички хора. Ако има засегнат отделен сектор, ще му помогнем, поясни министър-председателят.

Официалната статистика ясно показва финансовото състояние на зърнопроизводителите: през 2022 г. – годината на войната и през предходната година те са отчели печалба между 20% и 25%. „Те казват, че секторът умира, но такива норми на печалба в света всъщност са само повод за завист“, каза Денков. През последните години държавата дава на земеделието 1,5 – 2 милиарда лева от парите на данъкоплатците и то отчита печалби с тази подкрепа.

Министър-председателят смята за погрешен и вреден за хората подхода държавата да подпомага целия аграрен сектор: „Тази година също има фирми, които продължават да печелят. Но има и други, които са в затруднение и техните проблеми трябва да бъдат конкретно адресирани.“ Призова всички отделни браншове в земеделието да помислят какви са техните конкретни проблеми. Той е готов да ги обсъдят заедно и да търсят решения, но с числа. Във връзка с това Денков отправи официална покана за среща утре до всички 22 организации от инициативния комитет, който подготвя протести следващата седмица.

„Този протест започва да придобива политически характер – и със заявките за подкрепа от партии, и с това, че част от хората, които го оглавяват и организират, са близки до определени политически лица“, коментира министър-председателят.

 

 

* * *

В понеделник, 18 септември 2023 г., земеделски производители започват протестни действия на възлови точки в цялата страна заради отпадането на ограниченията за вноса на зърно от Украйна. Ще бъдат блокирани гранични пунктове, главни пътища и автомагистрали. Във вторник протестите ще бъдат насочени към София. Инициативният комитет, включващ представители на 24 организации, съобщи, че ключовите точки, които ще бъдат блокирани. Сред тях са възлови кръстовища в областите Варна и Бургас, пътища в областите Стара Загора, Хасково, Пловдив, Шумен, Разград, Силистра, Видин, Кюстендил, Перник, Благоевград и други градове.

Протестиращите имат пет основни искания. На първо място е да бъде продължена забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна.

 

новини Стара Загора  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24