Сигнали за изборни нарушения могат да се подават чрез имейл и телефон към МВР

На телефон 02 90 112 98 и електронен адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. Министерството на вътрешните работи ще събира сигнали за изборни нарушения. Двата канала за приемане на информация започват да работят от петък, 29 септември 2023 г., когато официално стартира кампанията за местния вот. Министър-председателят Николай Денков призова хората да изпращат сигнали: „Нека заедно този път да пресечем всички изборни нарушения.

Разчитаме на вас! Задача на всички институции, включително и на Министерския съвет, е да осигурят честни и прозрачни избори. За да успеем, имаме нужда от съдействието на българските граждани“, заяви министър-председателят.

izbori signali

Вече е създадено звено, обединяващо усилията на Министерството на вътрешните работи, Главна прокуратура и Държавна агенция „Национална сигурност“. Чрез националната телефонна линия и имейл адреса на МВР всички граждани могат да информират за нарушения, свързани с местния вот. Сигнали ще приемат и всички областни дирекции на Министерството на вътрешните работи. „Веднага ще се отзоваваме и ще направим всичко, което зависи от институциите, за да гарантираме честността на изборите“, увери Денков.

Нов момент при тези избори е разработеното специализирано приложение – Географска информационна система „Изборни процеси“. В него структурите на Министерството на вътрешните работи ще могат да въвеждат данни в реално време. Пространственото онагледяване на проблемните места в страната ще подпомогне вземането на своевременни управленски решения за оптимално разпределяне на полицейските сили с цел ефективно противодействие на престъпленията против правото на гражданите да направят своя свободен избор.

 

новини Стара Загора  www.infoz.bg