Ротари клубовете от Стара Загора подкрепиха кампанията за преодоляване на полиомиелита

Ротари клубовете от Стара Загора подкрепиха кампанията за преодоляване на полиомиелита в света

Петър Петров, президент на Ротари клуб – Стара Загора, Антон Тонев, президент на Ротари клуб Стара Загора „Берое“, Константин Стоянов, зонален координатор на Фондация Ротари и Башар Асфур – ротарианец от Тбилиси, Грузия, инициатор на кампания за привличане на средства за елиминиране на полиомиелита в света, се срещнаха с журналисти в Стара Загора, за да разкажат за една благотворителна инициатива.

Башар Асфур представи своята благородна мисия да измине 10 000 км, посещавайки европейски държави и десетки градове, за да събере 250 000 долара, с които да помогне за цялостно преодоляване на болестта. Той пътува с атрактивно брандиран електрически автомобил, с цел да привлече още по-голямо внимание и съпричастност към кампанията.

„Пътувам с мисията да събудя вниманието на хората към проблема с полиомиелита и да стимулирам повече доброволци за поставяне на ваксини в зоните, в които все още не е изкоренен полиомиелитът. Да привлека още ротарианци да правят това, с което се занимавам“ – сподели Башар Асфур.

До момента са събрани 128 000 долара. Приносът на старозагорските ротарианци за инициативата на Башар Асфур е 1000 долара.

През 1988 г. случаите на полиомиелит годишно са били 300 000. От началото на 2023 г. до момента те са 7 и са в труднодостъпна зона между Афганистан и Пакистан. Минимизирането на случаите е е огромен успех за Ротари Интернешънъл, защото борбата с полиомиелита е дългогодишна световна кауза на ротарианското семейство. Стремежът им е случаите в максимално кратки срокове да бъдат сведени до нула.

X3 07459

Башар Асфур е ротарианец от Тбилиси, Грузия. Преди да навърши 1 година той се разболява от полиомиелит. Болестта, известна у нас като „детски паралич“, е силно заразна вирусна инфекция, която причинява парализа, проблеми с дишането, в резултат на което често води до смърт. Родителите на Башар Асфур правят всичко възможно да го спасят от тежките болки и страдания. Той е подложен на операции, заради които прекарва годините на младостта си в здравни заведения. Благодарение на усилията на лекарите и постиженията на медицината, към днешна дата Башар е щастлив да сподели, че се чувства добре, може да ходи и почти е заличил белезите, които болестта е оставила върху него.

Проектът му „Моето пътуване към End Polio“ започна в началото на септември 2023 г. Той включва посещения на 16 европейски държави, сред които Германия, Холандия, Белгия, Швейцария, Италия, Гърция, Турция, България, Румъния, Сърбия, Унгария, Хърватия, Словения, Австрия и Чешката република.

По време на близо 10 000 километровото пътуване, Башар Асфур се среща с ротарианските общности в европейските държави и отправя призив за дарения към Фондация Ротари.

Пътуването на Башар Асфур ще завърши преди 24 октомври – Световният ден за борба с полиомиелита.

Ротари Интернешънъл и изкореняването на полиомиелита

Ротари е организацията, която през 1979 година стартира масови имунизации срещу осакатяващото заболяване, а през 1985 поставя началото на глобалната инициатива „Полио Плюс“.

Почти 40 години Ротари Интернешънъл оглавява борбата срещу полиомиелита, постигайки значителен напредък в намаляването на случаите с над 99,9 % процента чрез партньорството си с Глобална инициатива за ликвидиране на полиомиелит. В момента само две страни, Афганистан и Пакистан, остават ендемични. Въпреки това, болестта остава „на един полет разстояние“, а емигрантските вълни от Африка и Азия засилват този риск, доказано и от последните открития на полиовирус в Лондонската канализация.

Без продължителни усилия, близо 20 милиона здрави хора, основно деца, са изправени пред риск от парализа, причинена от вируса.

В съответствие с ангажимента си и програмата End Polio Now, Ротари има за цел да набира 50 милиона долара годишно за следващите три години.

В глобален аспект, до момента, членовете на Ротари са дарили над 2q1 милиарда долара и доброволчески часове, за да защитят близо 3 милиарда деца в 122 страни от парализиращата болест. Българските ротарианци също имат принос към набирането на средствата, в размер на повече от 260 000 долара.

X3 07464 Low
X3 07438

Отляво на дясно: Константин Стоянов, зонален координатор на Фондация Ротари; Антон Тонев, президент на Ротари клуб Стара Загора „Берое“; Башар Асфур и Петър Петров, президент на Ротари клуб – Стара Загора

X3 07456Лили Михайлова, асистент дистрикт говерньор, приема благодарствен флаг от ротарианеца Башар Асфур

 

новини Стара Загора  www.infoz.bg