Либерализацията на пазара на електроенергия ще стартира от 1 януари 2016 г.

През втората половина на месец ноември ще стартира информационна кампания за либерализацията на електроенергийния пазар у нас. За това се договориха представители на енергийното министерство, КЕВР, БЕХ, Българската независима енергийна борса, ЕСО и електроразпределителните дружества.

Съвместни екипи от тези организации ще проведат поредица от срещи в областните центрове в страната, за да разяснят на потребителите предимствата на свободния пазар, етапите, през които ще премине процесът, начините за смяна на доставчик и да отговорят на техни въпроси.

„Целта е в максимална степен да информираме потребителите за процеса по преминаване към пълна либерализация на електроенергийния пазар“, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова. По нейните думи освобождаването на пазара трябва да се случи постепенно, каквато е и препоръката на Световната банка.

Както е известно, Българският енергиен холдинг сключи договор с международната финансова институция, от която очакваме да ни препоръча най-подходящия за България модел на либерализация. Междинен доклад по тази задача се очаква през втората половина на месец ноември.

„Българската независима енергийна борса“ – дружеството, лицензирано за борсов оператор – е готова за старт на свободния пазар, потвърди по време на срещата изпълнителният директор на компанията Константин Константинов. По неговите думи, предстои единствено актуализация на някои вътрешни документи, след като КЕВР утвърди правилата за търговия.

„Правилата за търговия са най-важният ни ангажимент, свързан със старта на либерализирания пазар“, потвърди председателят на КЕВР Иван Иванов. До 5 ноември тече двуседмичен срок след общественото обсъждане на правилата, в който може да се изрази допълнително отношение по представените предложения. В шестдневен срок след това регулаторът ще утвърди документа.

Участниците в срещата се съгласиха, че правилата за смяна на доставчик трябва да бъдат максимално облекчени, особено за битовите потребители. По-малко ограничения към участниците на пазара ще стимулират конкуренцията.

Според плановете на правителството, либерализираният пазар на електроенергия в страната трябва да стартира от 1 януари 2016 г. За битовите потребители вероятно ще има тримесечен преходен период.

Заседание за либерализацията на пазара на електроенергия

infoz autor www.infoz.bg (по информация на министерство на енергетиката)

Светът

Дългогодишният спор между Великобритания и Гърция относно антични произведения на изкуството ще стане част от преговорите за търговско споразумение между Лондон и Европейския съюз след Брекзит. Брюксел е добавил искане за връщането на всички „откраднати“ артефакти към документа, който очертава приоритетите на 27-те страни членки при предстоящите преговори

* * *
Русия забранява влизането на нейна територия на китайски граждани след 20 февруари, предадоха световните агенции. Драстичната мярка е взета с цел да бъде спряно разпространението на коронавируса COVID-19

* * *
САЩ наложиха финансови наказания на руската компания „Роснефт трейдинг“ заради извършени операции в енергийния сектор във Венецуела в нарушение на наложените от Вашингтон на Каракас санкции. Наложените санкции няма да позволяват на компанията и на нейния президент Дидие Касимиро да извършват операции на световните финансови пазари

* * *
Русия отправи предупреждение към Турция във връзка с евентуална военна намеса срещу сирийските сили в региона Идлиб, заплашен от турския президент с предстояща офанзива

Най-четеното от последните дни

На подобна тема