Росен Плевнелиев е сезирал ДАНС за хакерската атака на институционални сайтове на 25 октомври

Президентът Росен Плевнелиев призова да се посочат инициаторите на хакерските атаки срещу институционални сайтове в деня на провеждането на местния вот и на референдума и да се каже открито кой е дал указанията към секционните избирателни комисии да не се дават бюлетини за националното допитване.

„Като държавен глава очаквам проблемите да не се замитат, а да се направи честен анализ, сезирал съм и службите за това, очаквам много отговори“ - заяви държавният глава на брифинг на „Дондуков“ 2.

Президентът Плевнелиев определи като безпрецедентно членове на секционни избирателни комисии да не дават бюлетина за референдума за въвеждането на електронно гласуване, а избиратели да бъдат принуждавани да ходят повече от веднъж до урните. „За мен не са случайни и хакерските атаки в деня на изборите. Сезирал съм ДАНС и очаквам обяснение. Тези атаки целят да подхранят съмненията на българските граждани, че електронното гласуване не би следвало да е честно и няма как да успее. За мен това е нов „Костинброд“ - допълни Росен Плевнелиев. „Българската държавност трябва да отговори категорично откъде дойдоха хакерските атаки, кой ги инициира и плати за тях, кой от ЦИК даде инструкции да не се дават бюлетини – това трябва да се провери и очаквам резултат“, категоричен беше държавният глава.

Президентът посочи, че в една демократична държава, която следва европейските ценности, не би следвало да е възможно да се подхранват подобни съмнения и притеснения. Президентът очаква политическите сили и народните избраници да направят „честен прочит на случилото се“ и да вземат отговорни решения в Народното събрание за начина на работа на Централната избирателна комисия и за промени в Изборния кодекс. „Уважавам демократичните правила, не искам да предопределям действията на една или друга институция, но съм притеснен от случилото се в неделя и очаквам дебат, анализи и последствия“ - добави Росен Плевнелиев.

Rosen Plevneliev 2015

Участвалите в референдума показаха, че трябва да казваш какво мислиш, а не задкулисно да саботираш общонародно допитване

Изявление на президента Росен Плевнелиев по повод резултатите от проведения на 25 октомври 2015 г. национален референдум за въвеждане на дистанционно гласуване по електронен път

Преди дни се проведе вторият в най-новата ни история национален референдум. За съжаление, още преди да успеем да прочетем гласа на хората, политическата действителност отново ни напомни за всички проблеми, с които се налага да се справи обществото. Искам да погледнем внимателно към референдума и да разчетем правилно какво ни казаха българските граждани. Не бива да позволяваме усилията за повече демокрация, които цялото наше общество полага вече повече от четвърт век, да останат на заден план за сметка на провокативни действия и скандално поведение на политици, които не би следвало да имат място в една европейска правова държава, в която обществото очаква институциите да могат да подведат под отговорност всеки нарушител на реда и закона в страната.

Не може да има друг прочит на резултатите от проведения референдум, освен че гражданите днес искат да бъдат активни участници във вземането на решения в държавата и са готови да дадат своя принос не само по време на избори, а и чрез възможностите на пряката демокрация. Благодаря на всички наши сънародници, които взеха участие в допитването до народа. Благодаря и на тези, които изразиха своята позиция, гласувайки с „не“. Те заслужават благодарност, защото не се подведоха по открития бойкот, който някои политически партии се опитаха да организират. Участвалите в референдума показаха, че в демократичните общества правилната позиция е да кажеш какво мислиш, а не да се опитваш задкулисно да саботираш общонародно допитване. Този референдум не бе на президента, нито на група граждани, които искат да се въведе електронно гласуване. Това беше общонароден референдум по основни изборни права на гласоподавателите и начина, по който те се упражняват. Българите гласуваха масово на референдума в неделя. Те показаха, че българското гражданско общество не просто го има и не просто е активно, но то далеч е изпреварило в своето демократично развитие тези, които претенциозно, но едва ли толкова заслужено се обявяват за „част от политическия елит“.

Близо 40% от българските граждани упражниха своето право на глас на проведения референдум. Над 2 милиона и 700 хиляди българи гласуваха и не ги спря нито почти пълното информационно затъмнение, което беше наложено върху темата, нито липсата на дискусии и сблъсък на аргументи, нито дори явното и демонстративно нежелание на част от политическите партии да чуят какво мисли народът. Проведеният референдум е безспорен успех за демократичното развитие на държавата. Ще продължа да полагам усилия пряката демокрация да намери своето достойно място в политическия живот в страната. Избори ще има и занапред, но от нашата политическа воля зависи да ги използваме и за това да питаме народа по важни въпроси. Това поискаха от нас българите на референдума. Избирателите искат да бъдат питани и очакват да бъдат чути.

Няколко мита бяха категорично опровергани на националното допитване. На първо място е митът, че нашето общество няма опит и не може да се възползва от позитивите на пряката демокрация. Видяхте всички, че това не е така! Хората сами търсеха информацията, отказана им от техните представители, сами събираха аргументи, спореха и в крайна сметка гласуваха. Когато погледнем профила на участниците в референдума, става ясно, че това е единственото гласуване за 25 години, в което не личат политически пристрастия, напротив – от 1 милион и 800 хиляди българи, пожелали въвеждането на електронно гласуване, може да се намерят представители на всички политически сили. Бюлетина с „ДА“ пуснаха както хора от големите градове, така и от малките градове и села. Подкрепилите електронното гласуване са симпатизанти не само на управляващата коалиция, но и на водещите опозиционни партии – БСП и ДПС. Подобно обединение около една кауза е практически без аналог в съвременната ни история. Това показва, че не бива да подценяваме българския народ и че нашите сънародници могат да имат леви или десни идеи, могат да се самоопределят като либерали или националисти, но всички те могат да погледнат отвъд партийните пристрастия и да гласуват в името на държавността, стига да им дадем такава възможност. Аз съм истински горд от това.

Преодолян беше и митът, че провеждането на референдум заедно с други избори ще затрудни избирателя. Това се оказа също толкова невярно. Българските граждани бяха затруднени не от референдума, а от противоречивите указания на партии и институции. Странни политически законодателни и организационни решения затрудниха много повече избирателя, отколкото това, че на масата имаше още една бюлетина. Забележително е, че нашите сънародници търсиха тази бюлетина, дори когато им беше отказвана. На този референдум натрупахме опит. За в бъдеще ще бъде все по-лесно на избирателя да изразява волята си и все по трудно ще бъде за тези, които правят всичко възможно да го объркат или затруднят!

Неуредиците в нощта на изборите и последвалите дни показаха много ясно колко ще облекчим изборния процес, ако дадем възможност на българите да гласуват електронно. Нямаме никакво обяснение затова, че лишаваме нашите сънародници от възможностите, които 21 век ни предоставя, за да гледаме сцените от последните няколко дни в Арена „Армеец“!

Народът се произнесе. Сега предстои и народните представители да вземат своето отговорно решение. Надявам се те да бъдат на висотата на своите избиратели, да подходят национално отговорно, като  уважат гласа на 1 милион и 800 хиляди българи, които пожелаха и дадоха път на електронното гласуване в България. Не очаквам в парламента да се губи излишно време. Надявам се да станем свидетели на национално отговорен дебат, а не отново на процедурни хватки пред очите на милионите българи. Все пак два български парламента имаха възможност на няколко пъти да дебатират по темата. Необходимо е решение и то сега. Ако управляващите пренебрегнат резултатите от допитването в неделя, ще направят голяма политическа грешка. Референдумът за електронното гласуване може да не успя категорично, но тези над милион и 800 хиляди граждани, които го подкрепиха, показват много ясно, колко много хора застават зад идеята за промяна в политическата система. Волята на милион и 800 хиляди българи много трудно може да бъде пренебрегната или ако бъде, то ще има сериозни политически последствия. Отказът на властта да чуе какво точно искат подкрепилите референдума би бил голяма политическа грешка. Хората искат промяна в политическата система. Ако не бъдат чути сега, когато го правят по демократичен начин, то със сигурност след време ще бъдат чути по един или друг начин. Апелирам към Народното събрание да използва редкия шанс и подадената от гражданите ръка за подобряване на изборния процес и българската демокрация.

Демокрацията не се измерва с цифри и проценти. Демокрацията изисква отдаденост, изисква постоянни и последователни усилия, изисква уважение към позициите на другия, дори когато не ги споделяме. Не е най-важно това, че броят на гласувалите „за“ въвеждането на електронно гласуване многократно надвишава гласовете, които са изпратили в парламента който и да е народен представител. Много по-важно е това, че всеки един от тези 1 милион и 800 хиляди гласа е свободен. Сред тези гласове няма да намерите купени, няма да намерите корпоративен, манипулиран или подменен вот. Нито един от тези наши сънародници не е гласувал, защото очаква някакъв пост или иска да разпределя обществен ресурс. Няма такива. Това са истински гласове на хора, които обичат държавата си и искат да дадат своя принос за нейното демократично развитие. Надявам се на предстоящото гласуване народните представители да имат предвид това, защото техните действия ще бъдат оценени от същите тези наши сънародници, които сега очакват да бъдат чути. Аз съм уверен, че българският народ ще разчете именно това – уважението към народния вот, зачитането на волята на гражданите, стремежът да чуеш суверена, вместо да му натрапваш своите идеи и така 25 г. преход. Всяка политическа сила, в зависимост от своето отношение към референдума, ще получи и обективната оценка на милионите българи. Апелирам народните представители да осъзнаят историческата отговорност, с която са натоварени, във връзка с предстоящото гласуване в парламента, относно референдума. Надявам се да бъдат на висотата на очакванията на гражданите за отговорно решение и действие в подкрепа на пряката демокрация. Без увъртане, без процедурни хватки, без отлагане. С предстоящото гласуване пред очите на целия народ ще стане безпощадно ясно, кой иска да чуе народа и кой иска да продължи задкулисно да саботира референдумите в страната.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на прессекретариата на Президента на България)

На подобна тема