Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Лубор Байер“ чества 80-годишнина

Ръководството на Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Лубор Байер“ посрещна в Културен център „Стара Загора“ много гости на празник, посветен на 80 години от откриването на училището. Сред тях бяха министърът на образованието и науката по време на 44-ото Народно събрание, народен представител в 49-ото Народно събрание и председател на Комисията по образование и наука Красимир Вълчев,

заместник-кметовете на Община Стара Загора Надежда Чакърова и арх. Мартин Паскалев, областният управител на Стара Загора Ива Радева, началникът на Регионалното управление по образование Милена Йолдова-Стоянова, председателят на обществения съвет при Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Лубор Байер“ Лилия Михайлова, председателят на Камарата на строителите в България, Областно представителство – Стара Загора Пламен Михалев, представители на бизнеса и висши учебни училища, директори, учители, бивши и настоящи възпитаници.

Приветствие към ръководство, учители и ученици отправи Красимир Вълчев, който е и бивш възпитаник на гимназията. „За мен е особена радост да бъда тук на празника на нашето училище – скъпо, незабравимо, гордост за всеки, който е бил част от него. Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Лубор Байер“ има безценен принос за града и бизнес сектора. Отправям благодарности към всички бивши и настоящи учители, които с енергия и знания са допринесли за утвърждаването на гимназията през годините. Желая здраве и сили на всички, които продължават да дават толкова много от себе си, а на учениците – успех в професионалната ви реализация, убеден съм, че когато я постигнете, ще бъдете благодарни на гимназията“, каза Красимир Вълчев.

 „За мен е огромна чест да бъда днес сред вас на този така специален празник, който потвърждава дългогодишните успехи и труд на всички бивши и настоящи учители, ученици и всеки, който е допринесъл за мисията на гимназията. Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Лубор Байер“ е неизменна част от историята на Стара Загора, училище с богато минало и светло бъдеще. Честит празник!“, отправи поздрав Надежда Чакърова. Тя поднесе на директора на гимназия „Лубор Байер“ инж. Георги Славов поздравителен адрес от името на кмета на общината Живко Тодоров.

Поздрав към ръководството отправи и областния управител на Стара Загора Ива Радева. Грамота и награда за достойно защитаване на авторитета на училището получиха Илиян Шасов и Никола Колев, ученици от 12 клас, от директора инж. Георги Славов по повод завоювано първо място на Националното състезание „Най-добър млад строител“ за 2023 г. в дисциплина „Зидарии“.

Специален подарък беше направен за гимназията от Рафаил Райков, бивш възпитаник, завършил през далечната 1950 г. – макет на сградата на училището, изработен от кибритени клечки, плод на неговия тригодишен труд. В семейството на Рафаил Райков има представители на няколко поколения, завършили училище „Лубор Байер“, последната от които е Вяра – ученичка от 10 клас. Тя връчи от името на своя дядо макета, който ще бъде поставен във фоайето на първия етаж на учебното заведение.

Тържественият концерт беше съпроводен от богата певческа и танцова програма, в която участие взеха децата от Детска градина №3 „Ян Бибиян“, възпитаничката на Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“ Ивет Атанасова, сборна формация от танцьори, ученици от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Лубор Байер“, балетна школа „Феерия“ и Детски танцов състав „Загорци“.

IMG6045

IMG 6030

новини Стара Загора  www.infoz.bg

На подобна тема