Най-важните автоаксесоари за пътуване през зимата - shopauto

Най-важните автоаксесоари за пътуване през зимата

Зимните условия за шофиране са не само трудни, но и опасни. Препоръчително е, непосредствено преди падането на първия сняг, всеки собственик да подготви подобаващо автомобила си за безаварийно и комфортно пътуване. За щастие, пазарът със зимни аксесоари за коли е достатъчно разнообразен, практичен и иновативен и ви дава възможност да откриете всичко необходимо.

Спокойно можете да се поглезите и да се сдобиете с помощните средства, от които сте се нуждаели през изминалия сезон, но сте забравили или подценили. Същевременно, задължително е да закупите и няколко конкретни изключително важни автоаксесоара за пътуване през зимата. Останете с нас, за да разберете кои са те.

Задължителните зимни гуми

С настъпването на студения сезон, шофьорите първо започват да се оглеждат за зимни гуми. Освен пътната обстановка, законът също налага те да заменят летните, които вече не могат да отговарят на условията навън. Препоръката на експертите е да се заложи на качествен модел, по възможност идентичен с оригиналните гуми на конкретната марка автомобили.

Други важни аксесоари за сигурност

Освен зимни гуми обаче, собствениците на коли е редно да се запасят и с други специализирани за сезона аксесоари. Те подпомагат придвижването в най-тежките зимни условия. Ключов елемент, които трябва да си осигурите за снежните дни, са именно веригите за сняг. Днес можете да намерите различни модели според личните си предпочитания, типа кола, който карате, както и особеностите на местностите, през които преминавате.

Можете да се спрете на така наречената „меча стъпка“. Освен за тежките зимни условия, те са много подходящи и за кални повърхности. Представляват специфични последователни ромбове, чиито връзки са разположени успоредно на посоката на движение.

Текстилните вериги за сняг са по-здрави, отколкото предполагат хората, които не са имали опит с тях. Освен това, голямото им предимство е лесният монтаж.

Бързото поставяне е характерно и за пластмасовите вериги за сняг. При тях допълнителното предимство е, че са сравнително безшумни.

Избирайте внимателно и съобразете покупката си с условията, при които ще използвате тези помощни средства.

Зимни автоаксесоари за по-голям комфорт

Съвременния богат асортимент от автоаксесоари ви дава възможност да направите пътуването си, независимо на какво разстояние ще е то, доста по-приятно и сигурно. Голяма част от тях не са задължителни – не само по закон, но и от гледна точка на сигурността – но пък определено ще променят нивото на комфорт, докато карате или се возите:

  • Специални чистачки за лед и за сняг, които да ви отменят в досадното занимание на почистване на стъклата;
  • Компресор за въздух. През зимата налягането в гумите често спада рязко. Този аксесоар определено ще ви помогне бързо да разрешите проблема;
  • Нови стелки. Подберете модел, който съхне бързо, защото се очаква често да се качвате в автомобила си с мокри и кални обувки;
  • Духалка за кола. Ако не разполагате с достатъчно мощен климатик, тя ще поддържа оптимални температури по време на дългото пътуване. Също така, за всеки случай можете да се снабдите и с одеяло. За съжаление, закъсването в снега с колата не е рядко срещан проблем за шофьорите. Докато изчакате пътната помощ, одеялото ще ви поддържа топли, тъй като при неработеща кола нито климатикът, нито духалката ще ви помогнат;
  • Чувал с пясък. Ако ви очаква пътуване, в район, който не се почиства достатъчно, това решение, макар и да звучи странно, е най-лесното и оптимално, за да сте спокойни, че всичко ще бъде наред. С негова помощ бързо ще изкарате колата, ако заседнете в снега.

Как да подготвим колата за зимния сезон?

Специалистите напомнят, че е необходимо да направите и бързо обслужване на колата преди началото на студените снежни дни. Задължително е да проверите дали акумулаторът ви все още е достатъчно можещ, за да подаде ток за запалване. Ако няколко пъти усетите проблем с тръгването, време е за нов.

Не забравяйте да се заредите и с антифриз. Течността за надеждно охлаждане на двигателя и предотвратяването на риска да замръзне по време на минусовите нощни температури е сред най-важните аксесоари за зимния сезон.

Посетете автомонтьор, преди да падне първия сняг. Възложете му ключовите за сезона задачи – смяна на маслото и монтиране на специални въздушни горивни филтри, за да оптимизирате допълнително дейността на двигателя.

Имайте предвид, че така изброените автоаксесоари за зимата са само базови. Свободни сте да подобрите колата си и с други, допълнителни екстри за студените дни. Направете го за собствената си сигурност и комфорт.

 

новини Стара Загора  www.infoz.bg