Вятърният парк „Свети Никола“ с рекордно производство през ноември

Нов месечен рекорд отбелязва Вятърен парк „Свети Никола“. Най-големият вятърен парк в България приключи месец ноември с производствен рекорд, като през миналия месец турбините на AES България осигуриха за българските потребители 42 006 MWh (мегаватчаса) зелена електроенергия. Това е най-високото производство на вятърния парк за месец ноември от влизането му в експлоатация през 2010 г.

Генерираната от ВяЕЦ „Св. Никола“ електроенергия през ноември е с над 40% повече в сравнение със същия месец на 2022 г.

Благодарение на пиковите месечни производства през тази година ВяЕЦ „Свети Никола“ приключва единайсетмесечието с най-голямо производство от 330 195 MWh спрямо всички предишни години. Ако тенденцията се запази и през декември, се очаква 2023 г. да бъде рекордна по производство година от пускането на парка в експлоатация до днес.

Вятърният парк „Свети Никола“ е важна стъпка към целта на България за по-зелено енергийно бъдеще и значително увеличава капацитета на страната в производството от ъзобновяеми енергийни източници. Паркът е с обща мощност 156 MW. и е разположен край Каварна. ВяЕЦ „Свети Никола“ е в основата на създадената Интегрирана система за ранно предупреждение за защита на птиците. Тя е съобразена с европейските изисквания за опазване на дивите птици и е ключова за решението на Постоянния комитет на Бернската конвенция в края на 2022 г. да затвори случая „Калиакра“. С това решение от Страсбург признаха, че ветропарковете в региона са безопасни за биоразнообразието.

За AES България

AES е най-големият инвеститор в енергийния сектор в България. Компанията е собственик и оператор на най-новата и модерна топлоелектрическа централа в Югоизточна Европа – ТЕЦ AES Гълъбово и е мажоритарен собственик и оператор на най-големия в страната ветроенергиен парк – „Свети Никола”, край Каварна.

За да научите повече, посетете www.aesbulgaria.com. Последвайте AES България във Facebook: @AESBG и Youtube: AES Bulgaria.

За AES

Корпорацията AES (NYSE:AES) е световна енергийна компания, която ускорява бъдещето на енергията и е включена в списъка Fortune 500. Заедно с многото наши заинтересовани страни ние подобряваме живота като доставяме по-зелени, по-интелигенти енергийни решения, от които светът се нуждае. Нашият разнообразен глобален екип е отдаден на постоянното новаторство и на високите оперативни резултати, докато си сътрудничи с нашите клиенти за техния стратегически енергиен преход и докато продължава да отговаря на техните енергийни нужди днес.

За повече информация, посетете www.aes.com.

 St. Nikola 03.04

    

новини Стара Загора  www.infoz.bg

На подобна тема