Комисията за защита на потребителите открива приемни в зимните курорти

В средата на декември Комисията за защита на потребителите ще разкрие приемни в зимните курорти. Това съобщи председателят Димитър Маргаритов. „Нашата амбиция е да влезем в един зимен сезон, който да бъде още по-добър и още по-успешен от отминалия летен.

Освен всичко друго, има и нормални предпоставки за привличане на още по-голям поток от туристи отвън. Ето защо ние ще бъдем „на терен” – както е модерно сега да се казва, ще присъстваме активно в зимните ни курорти и с приемни" - заяви в предаването „Нашит ден” по програма „Христо Ботев” на БНР Димитър Маргаритов.

Димитър Маргаритов - председател на Комисията за защита на потребителитеТой уточни, че екипите на комисията ще проверяват отново категоризацията, съответствието на туристическите обекти, както и дейността на търговците по отношение евентуално прилагане на различни заблуждаващи нелоялни практики.

"Предстоят, разбира се, и последващи проверки за това дали хотелиерите и ресторантьорите са привели дейността си в съответствие с изискванията на закона след като вече сме констатирали нарушения през изминали сезони” - коментира ръководителят на институцията.   

Инспекторите на КЗП ще продължат да контролират и предоставянето на услуги на ски пистите.

„В края на миналия сезон, когато встъпи в длъжност новото ръководство на комисията, едно от първите неща, които направихме, беше да затворим една ски писта, защото тя беше опасна и за съжаление на нея беше станал трагичен инцидент. Ето защо нашата активност ще бъде много сериозна” - допълни Маргаритов.      

Преди старта на зимния сезон контролният оран ще извърши проверки, за да установи дали обектите са подготвени съобразно изискванията на закона.

Маргаритов съобщи, че във връзка с 8 декември усилията на инспекторите ще бъдат насочени върху проверки на дейността на туроператорите и турагентите, които ще предлагат пакети за студентите. Той посъветва тези, които се готвят да закупят пакетни пътувания от туристически агенции, да се информират дали търговецът притежава удостоверение за регистрация, застраховка „професионална отговорност”, както и да изискват сключването на писмен договор и документи за извършените плащания, а също и за допълнителни плащания, ако се наложат такива при някакво неприятно развитие на събитията, за да могат поне частично, ако не напълно, да се удовлетворят.

„За нас все по-голям акцент в дейността е превенцията. Затова апелирам към всички търговци да имат съзнанието, че трябва да бъдат лоялни и коректни към своите клиенти, защото това е пътят за нормалното развитие на взаимоотношенията” - посочи Маргаритов.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на пресцентъра на Комисията за защита на потребителите)

Светът

Най-малко 8 души са загинали при повече от 100 пожара, избухнали в Турция през изминалата седмица. 7 от жертвите са при пожарите в Манавгат, провинция Анталия, а осмата жертва е в Мармарис. От средиземноморското крайбрежие на Турция повече от 1100 души бяха евакуирани от туристическия курорт Бодрум по море в неделя за втори пореден ден. По южното крайбрежие на Турция, фермерите се сблъскват с апокалиптични сцени, като горските пожари унищожават посеви, животни и домове

* * *
Заводите в еврозоната наемат нови работници с рекорден темп, за да отговорят на постоянно растящите поръчки. Създадените нови работни места през юли са най-много в Германия и Австрия

* * *
Хиляди хора излязоха в неделя в Берлин, за да протестират срещу наложените от германското правителство противовирусни мерки. Те нарушиха забраната за събирания, което доведе до сблъсъци с полицията и до задържане на около 600 демонстранти

* * *
Около 20 къщи са изгорели, а 8 души са ранени при големия горски пожар, който продължава и в неделя в северозападната част на полуостров Пелопонес, близо до град Патра

* * *
Земетресение с магнитуд 5,7 е регистрирано край бреговете на Гърция. Епицентърът е бил на 60,8 км югозападно от остров Кос в Егейско море

* * *
В Мианма бе съставено временно правителство начело с водача на хунтата генерал Мин Аун Хлайн

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

На подобна тема

Най-четеното от последните дни