Златна монета Крал Чарлз – информация и интересни факти

Ако имате интерес към инвестициите в злато, освен кюлчета, добра идея е да обмислите и покупка на монети. Специфичното при тях е, че стойността им зависи не само от грамажа, но и от това колко редки, стари и специфични са те. Тази добавена емблематична стойност надхвърля колекционерската страст и много често е причина за значителна доходност напред във времето.

Освен това в световната селекция на този вид финансови активи ще се натъкнете на наистина прекрасни находки в изцяло визуален и естетичен план. Особено силен интерес напоследък представлява златната монета Крал Чарлз. Ако не сте чували за нея, останете с нас, за да ви разкажем повече.

Какво представлява монетата?

Златна монета Крал Чарлз е посветена на настоящия монарх на Великобритания. Тя обаче не излиза на бял свят скоро и по случай коронясването му. Монетата съществува от няколко десетилетия и притежава привлекателна сила и за колекционерите, и за инвеститорите.

Съществува само във вариант от 1 унция. Теглото ѝ е малко над 31 грама. Повечето ѝ издания са с минимално съдържание на примеси, а последното представлява ювелирно изделие от чисто злато.

На лицевата си страна изобразява самия крал Чарлз Трети. На реверса ще видите Британия. Именно това е и концепцията на монетата – описва силната връзка и историята на настоящия монарх с Великобритания.

История на златна монета крал Чарлз

В момента на финансовия пазар актуалната златна монета Крал Чарлз е тотален хит (снимка и информация за монетата – на линка). Тя е истинска новост в индустрията, защото е изсечена тази година и то по случай встъпването на монарха на престола в Обединеното кралство.

Но първият прототип на монетата се появява още през миналия век. Годината е 1987 година. Британският монетен двор за първи път сече златна монета, посветена на крал Чарлз. Малко по-късно следват издания, включително през 2022 и 2023 година. По-съществените промени по монетата са налични в последния ѝ вариант.

Актуален дизайн на монетата с крал Чарлз от 2023

Дизайнът на последния вариант на монетата е доста по-изпипан. Великобритания вече стои далеч по-уверена върху Британските острови и то държейки жезъла на морския бог Нептун. Малко зад нея са поставени изключително ефектно специфични линии, които създават страхотен 3D ефект, но също така и пречка за лесно фалшифициране. Визията ѝ е изключително впечатляваща, което е напълно логично преди повода за нейното преиздаване. Естествено, монетата от 2023-та е 100% чисто злато (чистота на златото: 999,9/1000).

Защо да инвестирате в тази монета?

Ако искате да инвестирате в златни монети и кюлчета, Крал Чарлз Трети от 2023-та е идеалната възможност за вас. Ето защо смятаме така:

  • Има специфична емблематична стойност, тъй като това издание е посветено на изкачването на Чарлз на престола на Великобритания;
  • Все още е достъпна и то на поносима цена, но е напълно естествено с времето тя да се покачи поради своята колекционерска и историческа значимост; Колкото повече време минава – толкова по-ценна и скъпа ще става;
  • Монетата е чисто злато, което я прави още по-привлекателна за ценители и колекционери, тоест можете да я продадете не само на финансовия пазар;
  • Британските монети, по принцип, са сред най-търсените в последно време и в действителност няма да имате никакви затруднения да я продадете, когато решите да се порадвате на доходността, която ви е осигурила след време;
  • Към днешна дата тази монета има висока нумизматична стойност най-вече защото в момента златото е основен приоритет на инвеститорите, стремящи се да запазят своите спестявания от унищожителните лапи на инфлацията;
  • Последно, но не по важност, златната монета Крал Чарлз Трети Британия може да бъде идеалният инструмент за диверсификация на вашия актуален портфейл от финансови активи, включително и ако досега сте купували само кюлчета.

Повечето финансови брокери все още разполагат с тазгодишната златна монета Крал Чарлз Трети. Можете да я откриете дори в интернет. Бъдете внимателни в избора си за посредник при инвестиране със злато. Доверявайте се само на доказали се в бранша брокери, за да избегнете фалшификации.

Zlatna moneta kral charlz

 

новини Стара Загора  www.infoz.bg