4-те най-популярни спорта в България

Спортът и интересът към него в България имат дълга история. Тази история не толкова популярна, колкото в съседна Гърция, родината на олимпийските игри, но има данни, че определени видове състезания са се провеждали в териториите на България и през Средновековието. Днес страната е има много световноизвестни и амбициозни спортисти, които непрекъснато карат българите да се гордеят с тях.

Това е причината и хората тук да са запалени по различни спортове и в тази статия ще разкажем повече за това.

Защо хората обичат спорта?

Гледането на спортни мачове е забавно и емоционално занимание, което обединява хората и им позволява да споделят радостта всеки път, когато любимците им победят. Затова и спортът – едно от най-популярните занимания по света – не би бил същият без публиката си и България не прави изключение. Освен че гледат мачовете, много спортни привърженици обичат да подкрепят различни отбори и играчи по други начини. Има много онлайн възможности с щедри награди. Гледането на спорт позволява на хората да се разтоварят, да общуват със съмишленици и да се забавляват пълноценно и с много адреналин.

Най-популярните спортове в страната

Сега е време да разгледаме 4-те най-популярни спорта в България:

Футбол

Както и в много други страни по света, футболът събира повече фенове от всяка друга категория. Хората в България се интересуват в еднаква степен както от националната си футболна лига, наречена Първа професионална лига, така и от играта на много други европейски отбори и лиги. Двата водещи клуба в страната и вечни съперници на терена са „Левски“ – София и ЦСКА – София. „Левски“ е първият български отбор, който е играл в груповата фаза на Шампионската лига през сезон 2006/2007. ЦСКА през последните години участва в груповата фаза на Шампионската лига през сезоните 2003/2004, 2004/2005, 2005/2006, 2008/2009, 2010/2011 и 2017/2018. Националният футболен отбор на България обаче поднася поредица от разочарования и не се е класирал за нито един голям турнир, откакто участва на Евро 2004 в Португалия, където също губи и трите си мача в груповата фаза. Помни се обаче най-голямото постижение на националния отбор – четвъртото място на Световното първенство по футбол през 1994 г. Заради успехите от миналия век определят като някои от най-популярните български футболисти Георги Аспарухов и Христо Стоичков, а към тях може да се добави и името на Димитър Бербатов. Отборът на България се намира на 84-то място в ранглистата на ФИФА (към 14 ноември 2023 година).

Борба

sport bulgaria

Българите имаха и поводи за гордост и вълнения от борбата – класически и свободен стил, спорт, който доби голяма популярност. Много почитатели на борбата са запалени и по други бойни и силови спортове, дори и по карате, аматьорски бокс, вдигане на щанги. Хората в България проявяват особен интерес дори към не толкова популярната в Европа борба сумо. България вероятно има най-добрия отбор по сумо в света, след Япония, където този спорт е национална традиция. Но ако се върнем към класическата борба, националният ни отбор е спечелил много силни шампионати в Европа, а българските спортисти продължават да вдъхват респект на тепиха и днес. Някои от най-успешните спортисти в страната са борци и благодарение на тях България е спечелила повече от 70 олимпийски медала.

Гимнастика

Българските спортисти са световна сила спортната гимнастика и художествената гимнастика. Художествената гимнастика е едно от най-популярните занимания сред младите момичета в страната. Спортът има успешна история повече от 60 години, а българските „златни момичета“ са спечелили стотици медали за страната си. Успехите от последните години се помнят, но почитателите на спорта пазят в сърцата си и успехите на Мария Гигова, обявена за „Гимнастичка на века“ в света. Златните медали от Световните първенства през 1969, 1971 и 1973 г. дават повод за гордост, но и основа за успехите днес. Тези постижения се допълват от трикратна световна шампионка по художествена гимнастика Мария Петрова, впечатлила публиката със своите изящни, хармонични и технически съвършени съчетания.

Мъжкото присъствие в спортната гимнастика Велик Капсъзов е български гимнастик, който е първият българин, спечелил олимпийски медал в този спорт. Той е завоювал бронз на халки от летните олимпийски игри през 1960 година в Рим. Става златен медалист на халки от европейските първенства през 1961 и 1963 година. Точно с гимнастиката България участва за първи път на олимпийски игри (през 1896 година в Атина) чрез гимнастика Шарл Шампо (Шампов), представител на Гимнастическо дружество „Юнак“.

Успехите на България в този спорт минават и през играта на Стоян Делчев – един от най-успешните и известни български гимнастици. Той е олимпийски шампион на висилка и бронзов медалист в многобоя от игрите в Москва през 1980 година. Той е също така абсолютен европейски шампион на всички уреди от 1979 година. А в по-близко време любимец на публиката, и то не само в България, става Йордан Йовчев.

Волейбол

България има един от най-силните волейболни отбори на континента, така че не е чудно, че немалко хора са запалени по този спорт. Мъжкият национален отбор на България достига до престижното четвърто място в света (2012). Сега българските баскетболисти са позиционирани на 31-во място според известната класация на Международната федерация по волейбол (FIVB, към септември 2023), но в края на миналия век и началото на 2000-те години отборът редовно е бил поставян в световния топ 10. Сред историческите успехи са: сребърен медал от Световното първенство в Чехословакия през 1949 година; златен медал от Европейското първенство в Париж през 1951 година; сребърен медал от Европейското първенство в Букурещ през 1955 година; сребърен медал от Олимпийските игри в Москва през 1980 година и бронзови медали от редица европейските и световни първенства и игри.

Българите са известни със своята страст към спорта и широкият интерес към него вдъхновява младите хора да гледат и участват в различни спортове и дисциплини, а емоцията понякога и свързана и с прогнозата и правенето на залог за резултата. Нацията е любител на много различни спортове, но футболът, борбата, гимнастиката и волейболът са тези, които наистина се открояват и са в сърцата на феновете.

новини Стара Загора  www.infoz.bg