Рекордна година за ВяЕЦ „Свети Никола“

Нов рекорд за AES България. Вятърният парк на компанията в България – ВяЕЦ „Свети Никола“, отбеляза пикова в производствено отношение година. През 2023 г. вятърната електроцентрала „Свети Никола“ произведе 372 485 MWh зелена електроенергия. Това е най-голямото количество електроенергия, произведена от парка от пуска му в експлоатация през 2010 г.

aes sveti nikola

През миналата година 52-те вятърни турбини на най-големия вятърен парк в България осигуриха за българските потребители близо 5% повече енергия от вятър спрямо 2022 г. Генерираната от ВяЕЦ „Свети Никола“ през годината зелена енергия се равнява на годишното потребление на над 100 000 български домакинства. Това означава, че през миналата година всички домакинства в област Добрич и област Силистра са били по-зелени и са използвали изцяло вятърна електроенергия. Така за пореден път AES България показва устойчивост в тенденцията вятърната електроцентрала „Свети Никола“ да осигурява по-зелено електропотребление за хиляди домакинства в Североизточна България.

Само за последния месец на 2023 г. ВяЕЦ „Свети Никола“ генерира 42 290 MWh електрическа енергия.

Вятърната електроцентрала „Св. Никола“ е в основата на създадената Интегрирана система за ранно предупреждение за защита на птиците, която е съобразена с европейските изисквания за опазване на дивите птици. Интегрираната система минимизира риска от сблъсък на птици с въртящите се части на вятърните генератори, чрез спиране на единични, групи турбини или цели вятърни централи, както и изпълнява мониторингова програма през рисковите периоди за видовете с консервационна значимост.


За AES България

AES е най-големият инвеститор в енергийния сектор в България. Компанията е собственик и оператор на най-новата и модерна топлоелектрическа централа в Югоизточна Европа – ТЕЦ AES Гълъбово и е мажоритарен собственик и оператор на най-големия в страната ветроенергиен парк – „Свети Никола“, край Каварна.

За да научите повече, посетете www.aesbulgaria.com. Последвайте AES България във Facebook: @AESBG и Youtube: AES Bulgaria.

За AES

Корпорацията AES (NYSE:AES) е световна енергийна компания, която ускорява бъдещето на енергията и е включена в списъка Fortune 500. Заедно с многото наши заинтересовани страни ние подобряваме живота като доставяме по-зелени, по-интелигенти енергийни решения, от които светът се нуждае. Нашият разнообразен глобален екип е отдаден на постоянното новаторство и на високите оперативни резултати, докато си сътрудничи с нашите клиенти за техния стратегически енергиен преход и докато продължава да отговаря на техните енергийни нужди днес.

За повече информация, посетете www.aes.com.

vyaets sveti nikola 2024

 

новини Стара Загора  www.infoz.bg

На подобна тема