Храни детски градини училища

Храните в детските градини и училищата трябва да са произведени само по БДС и утвърдени стандарти

Киселото мляко, сиренето и кашкавалът, които се предлагат в детските заведения трябва да бъдат произведени по Български държавен стандарт. Месните заготовки и продукти, брашното и хлябът трябва да са произведени по утвърдени стандарти, а лютеницата и слънчогледовото масло по браншови стандарт.

Това е записано в промяната на Наредба № 9 за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните в детските заведения и училищата, както и към храни, предлагани при организирани мероприятия за деца и ученици, която е публикувана на 3 ноември 2015 г. в Държавен вестник. В нея е записано още, че месните заготовки, месните и млечни продукти, за които няма утвърден стандарт, е задължително да бъдат произведени по технологична документация.

До момента фирмите, снабдяващи детските градини и училищата, имаха право да избират дали продуктите, с които се хранят децата да бъдат по утвърдените стандарти. С промяната в Наредбата обаче, това става задължително, като бизнес операторите имат една година гратисен срок, в който ще могат да снабдяват с наличните храни до изчерпване на количествата им.

С текстове в наредбата се забранява и предлагането на екструдирани храни, както и на храни, съдържащи хидрогенирани растителни мазнини и растителни мазнини, за които на етикета не е посочен вида на преработката им.

Промените в наредбата целят повишаване качеството на храните, които консумират децата.

hrana uchilishte 03

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Министерство на земеделието и храните)



Теми: ,