Тракийският университет с академични оскари за водещо място във Ветеринарна медицина и Животновъдство

Най-добрите висши учебни заведения в България за 2023 година бяха отличени за осма поредна година на официална церемония в София. Отличията „Академични оскари“, учредени от вестник „24 часа“, се присъждат всяка година на българските университети с най-високи резултати през съответната година и са според оценките им в Рейтинговата система на висшите училища в България, провеждана от Министерството на образованието и науката в партньорство с Институт „Отворено общество“.

oskari trakiyski universitet

На събитието присъстваха министър-председателят Николай Денков, министърът на образованието проф. Галин Цоков, министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, председателят на Парламентарната комисия по образование и наука Красимир Вълчев, бивши министри, представители на отличените учебни заведения и бизнеса.

За поредна година Тракийски университет – Стара Загора зае водещите места в направленията Ветеринарна медицина и Животновъдство. Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева връчи наградата на старозагорското висше училище с думите: „Поздравявам Тракийския университет за тяхното водещо и високо постижение! Несъмнено той е един от факторите в България в областта на новите технологии – университетът е ръководител на проекта за първата водородна долина в България, която е част от 8-те водородни долини в Европа. Приветствам екипа на Тракийския университет за това, че наистина поставят високи цели и развиват високи технологии, които позволяват на България да бъде сред активните участници в развитието на европейската карта за конкурентоспособност през наука и образование.“

Проф. д-р Дарина Заимова, заместник-ректор по научноизследователска и международна дейност прие с признателност високото отличие и заяви: „От името на Тракийския университет и неговия ректор проф. Добри Ярков приемам тази награда, която е изключителна чест и същевременно висока отговорност, защото ние познаваме цената на успеха. Именно затова ще продължаваме да даваме всичко от себе си – своя труд, своите усилия, своите умения, за да може нашата академична общност и нашите студенти да просперират.“

Рейтингът на висшите училища в България, на базата на който се връчват наградите, сравнява 51 висши училища в рамките на 52 професионални направления по 47 индикатора. По думите на Георги Стойчев, ръководител на консорциума, който изготвя класацията, могат да се посочат три основни устойчиви тенденции в българското висше образование – през последните 10 години значително се е подобрила реализацията на пазара на труда на завършващите студенти, като безработицата при тях е много ниска. Освен това българските университети успяват да привличат все повече чуждестранни студенти, като за последното десетилетие броят на чужденците, избрали да учат у нас, е увеличил двойно. И не на последно място – само през последните 5 години двукратно е нараснал броя на научните публикации от български висши училища, като драстично се е увеличило влиянието им в световен мащаб.

oskari trakiyski universitet 01

oskari trakiyski universitet 02

новини Стара Загора  www.infoz.bg

На подобна тема