Бойко Борисов - за протеста на полицаите и финансовите рестрикции в МВР

20-те заплати обезщетение при пенсиониране на полицаите и служителите на отбраната остават валидни за тези, които са назначени до влизането в сила на Закона за държавния бюджет за 2016 г. Тези, които ще постъпят на работа след това, ще получават по 10 заплати.

Това съобщи премиерът Бойко Борисов, който разговаря с министъра на финансите Владислав Горанов и вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Срещата беше провокирана от снощните протести в почти цялата страна на униформени и цивилни служители на вътрешното ведомство, заради предложените финансови рестрикции от страна на Владислав Горанов.

Прослуженото време в размер на 2% става част от заплатата. Платеният годишен отпуск се намалява от 30 на 20 дни. Неизползваните отпуски на досега назначените служители ще бъдат изплатени при пенсиониране - стана ясно още от думите на премиера.

boyko borissov"Това, което се опитваме да направим, е да разграничим служителите в МВР, в пожарната и в армията на първа и трета категория. Ние искаме тези, които носят отговорност навън в студа или жегата на улицата, или границата и които влизат в пожарите, да са първа категория и да ползват привилегии. Всеки от администрацията, който има работа такава, каквато всички останали държавни служители, да се подчинява на същата логика, каквато действа за държавния служител. Считаме, че е крайно недопустимо униформени служители, полицейски автомобили, без разрешение да дават пример на обществото как се вършат незаконни действия. Това да се блокира двумилионен град и да се показва сила е абсолютно нередно. Има законови начини и ние бяхме обявили, че водим разговори по темите, които интересуват протестиращите. Има си надлежен ред, по който се прави. А най-малко им отива на БСП и ДПС да говорят за пари за МВР. Без да има средства в бюджета сме дали 180 млн. лева повече за 2015 г. и 57 млн. лева повече на българската армия. 20 млн. даваме за учителите, 45 млн. за правосъдната система и 20 млн. лева за спешна помощ догодина. Мисля, че обществото ще одобри това, което се опитваме да направим, и ще го толерира" - заяви още Бойко Борисов.

infoz autor www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема