Национата статистика отчита дефлация през октомври 2015 г., на годишна и на месечна база

През октомври 2015 г. потребителските цени отново се връщат в зоната на дефлацията, след като през септември в България беше отчетена инфлация от 0,1% на годишна база. Данните са на Националния статистически институт (НСИ).

През откомври 2015 г. индексът на потребителските цени (основният измерител на инфлацията) се понижава с 0,6% на годишна база, което означава, че през месеца е отчетена дефлация. Нивото ѝ е най-виското от януари насам, когато достигна 1%.

Инфлация, измерена чрез индекса на потребителските цени, по месециВ сравнение със септември обаче през октомври индексът на потребителските цени се повишава с 0,2%. Реално инфлацията на месечна база през октомври е първата от април 2015 г. насам. Дефлацията от началото на годината е 0,3%, а средногодишната дефлация за периода ноември 2014 г. - октомври 2015 г. спрямо същия период, но година по-рано, е 0,2%.

И през тази година едва ли ще имаме инфлация, след като Министерство на финансите отново ревизира в посока надолу прогнозата си за инфлацията. Според актуализираната си есенна прогноза се очаква за цялата 2015 г. да има дефлация от 0,9% (предишната оценка беше за дефлация от 0,7%). Промяната се дължи основно на динамиката на цените на суровините на международните пазари и при нехранителните стоки.

През октомври на месечна база най-силно спадат цените в транспорта – с 1,4%. Хранителните продукти и безалкохолните напитки пък са с 0,4% по-евтини спрямо месец по-рано. Цените при жилищното обзавеждане, домакинските уреди и принадлежности за дома са с 0,2% по-ниски спрямо септември 2015 г.

В същото време цените на облеклото и обувките са покачват най-рязко – с 6,4% на месечна база. Поскъпват развлеченията и по-високи са цените в сектор култура – с 0,8% на месечна база. С 0,4% растат цените в образованието, а със същата стойност се увеличават и режийните разходи.

potrebitelska koshnicaПрез октомври 2015 г. цените на лекарствата и другите фармацевтични продукти се увеличават с 0,3% на месечна база. Цените на лекарските услуги остават на равнището от предходния месец, а стоматологичните услуги поскъпват с 0,1%.

През октомври 2015 г. цените на горивата продължават да спадат, като автомобилния бензин А95Н поевтинява с 1,5%, а А98Н - с 1,1%. Цената на дизела е надолу с 1,1%, на метана – с 2,1 на сто, а на газообразните и течните горива за битови нужди – съответно с 0,2% и 0,6%.

В същото време цените в т. нар. малка кошница се покачват с 0,4% на месечна база. Толкова е и повишението от началото на годината.

* * *

През октомври 2015 г. спрямо предходния месец цените на стоките и услугите в потребителските групи са се променили, както следва:

 • хранителни продукти и безалкохолни напитки - намаление с 0,4%;
 • алкохолни напитки и тютюневи изделия - увеличение с 0,1%;
 • облекло и обувки - увеличение с 6,4%;
 • жилища (наеми, текущ ремонт и поддържане), вода, електроенергия, газ и други горива - увеличение с 0,4%;
 • жилищно обзавеждане, домакински уреди и принадлежности и обичайно поддържане на дома - намаление с 0,2%;
 • здравеопазване - увеличение с 0,3%;
 • транспорт - намаление с 1,4%;
 • съобщения - увеличение с 0,1%;
 • развлечения и култура - увеличение с 0,8%;
 • образование - увеличение с 0,,4%;
 • ресторанти и хотели - увеличение с 0,1%;
 • разнообразни стоки и услуги - цените остават на равнището от миналия месец.

През октомври 2015 г. са се увеличили цените на следните хранителни продукти: хляб „Добруджа“ - с 0,7%, свинско месо - с 0,5%, малотрайни колбаси - с 1,6%, кайма - с 0,7%, пресни млека - с 0,3%, яйца - с 1,0%, млечни масла - с 0,2%; олио - с 0,3%, грозде - с 10,7%, домати - с 10,5%, краставици - с 0,3%, пипер всички видове - с 6,4%, зеле - с 0,2%, зрял лук и зрял чесън - съответно с 3,8 и 1,7%, картофи - с 1,5%, захар - с 1,8%, оцет - с 2,3%, сол  - с 0,7%, ракии - с 0,3%, вина - с 0,6%, и други.

През октомври 2015 г. са се намалили цените на следните хранителни продукти: ориз - с 0,8%, брашно - с 0,9%, бял хляб - с 0,3%, макаронени изделия - с 1,4%, риба и рибни продукти (пресни и замразени) - с 1,0%, кисело мляко - с 0,,8%, сирене и кашкавал  - по 0,4%, маргарин - с 1,3%, ябълки - със 7,1%, цитрусови и южни плодове - с 12,6%, моркови - с 8,2%, леща - с 0,4%, зрял боб - с 2,5%, кафе и газирани напитки - по 2,5%, и други.

През октомври 2015 г. в групите на нехранителните стоки и услугите е регистрирано увеличение на цените при: цигари - с 0,1%, облекло и обувки - съответно с 5,4 и 8.7%, материали за ремонт и поддържане на жилища - с 0,2%, въглища - с 0,4%, дърва за отопление - с 4,3%, водонагревателни и отоплителни уреди - с 0,7%, препарати за почистване на съдове - с 1,6%, газ пропан-бутан за ЛТС - с 0,8%, комплексни услуги за почивка и туристически пътувания - с 3,0%, услуги в заведения за обществено хранене - с 0,2%, пътнотранспортни застраховки - с 0,2%, и други.

През разглеждания месец в групите на нехранителните стоки и услугите са намалели цените на: централно газоснабдяване - с 9.7%, газообразни и течни горива за битови нужди - съответно с 0,2 и 0,6%, топлинна енергия за подгряване на вода - с 3,7%, прахове за пране - с 1,2%, автомобили - с 1,7%, дизелово гориво - с 1,1%, автомобилен бензин А95Н - с 1,5%, автомобилен бензин А98Н - с 1,1%, метан за ЛТС - с 2,1%, пътнически въздушен транспорт - с 13,0%, телевизионни приемници - с 1,7%, кина и театри - с 1,1%, козметични продукти - с 1,2%, и други.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Национален статистически институт)

Светът

 Български апарат ще бъде изстрелян през септември 2022 г. с мисия „Екзо Марс“на Европейската космическа агенция, за да изследва Марс. Мисията има за цел да сондира в дълбочина марсианската почва. Българската апаратура е дозиметър на космическа радиация и ще измерва нивото ѝ по пътя си

* * *
 Десетки предградия на Атина и части от равнината Месогея североизточно от столицата втори ден са без ток, след като снежната буря в понеделник предизвика аварии в електрическата мрежа

* * *
🔥 Пентагонът е поставил в повишена готовност около 8500 базирани в САЩ военни, които може да бъдат изпратени в Европа, ако Русия нападне Украйна

* * *
🔥 НАТО изпращат повече кораби и изтребители в подкрепа на силите за възпиране и отбрана в Източна Европа. Дания изпраща фрегата в Балтийско море и е готова да разположи четири изтребителя F-16 в Литва. Испания предоставя кораби за присъединяване към военноморските сили на НАТО и обмисля да изпрати изтребители в България. Франция има готовност да изпрати войски в Румъния под командването на НАТО. Нидерландия изпраща два изтребителя F-35 в България от април, за да подкрепи дейностите на пакта за охрана на въздушното пространство, и поставя кораб и сухопътни части в готовност за съюзническите сили за реагиране. САЩ обмислят увеличаване на военното присъствие в източната част на алианса

* * *
 Гърция ще се превърне в доминиращ фактор на газовата карта на Балканите, Централна и Източна Европа, осигурявайки газ от няколко независими източника. Ще бъде изграден още един терминал за втечнен газ край Коринт, полуостров Пелопонес

* * *
🔥 Армията в Буркина Фасо обяви, че е отстранила от власт президента Рок Каборе, суспендирала е конституцията, разпуснала е правителството и парламента и е затворила границите на страната

* * *
✨ Земетресение с магнитуд 5,3 по скалата на Рихтер разтърси южния полуостров на Хаити

* * *
🔥 Две групи американски самолетоносачи навлязоха във водите на оспорваното Южнокитайско море, където ще проведат учения. По-рано Тайван съобщи, че снощи 39 китайски военни самолета са навлезли в територията на контролираните от него острови

* * *
✨ Западът обмисля изключване на Русия от международната система за разплащания Swift, ако има руско нашествие в Украйна. Идеята обаче среща и силно противопоставяне от редица европейски страни. Руските банки също може да станат мишена, но е възможно да има изключения за запазване на енергийните сделки, много от които се осъществяват в долари или евро. В най-крайния сценарий „Газпром“ може да отговори на всякакви санкции, като намали доставките от природен газ за Европа. Това ще осакати енергийните системи на континента и вероятно ще доведе до огромен ръст на цените. Според мнозина анализатори Русия няма да стигне толкова далеч

* * *
🔥 Военни бази в Гърция ще се използват за евентуална реакция на НАТО при напрежение между Русия и Украйна. В базите в Крит и Александруполис се струпва военна техника

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

Най-четеното от последните дни