Работещи в музеи и галерии излизат на протест

Синдикалните структури на КНСБ и КТ „Подкрепа“ организират протестна акция на 24 ноември 2015 г., под надслов Ден на недоволството.
С проектобюджет 2016 вече достигнахме дъното, се казва в декларация до премиера и до председателя на НС.

megaphoneНа 24 ноември в 10:30 часа в експозиционната зала на Регионален исторически музей - Стара Загора, на брифинг, организиран от КНСБ, ще бъдат представени исканията на музейните служители.

"Музеите и галериите не са в състояние да осигурят минимални условия за опазване на културното наследство на България. Високо квалифицирани специалисти работят със заплати между 400 и 500 лева месечно, а заплатите на млади колеги от 1 януари 2016-а година ще бъдат повишени от 400 на 420 лв., заради увеличението на минималната работна заплата” - заявяват недоволстващите.

Исканията на протестиращите са посочени в декларация до министър-председателя Бойко Борисов и до председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

1. Да бъде увеличен бюджетът на политиката в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство, за да може да се осъществи реформата в музейния сектор и да започне реалното изпълнение на заложените приоритети, свързани с културните ценности в програмата на правителството!

2. Да бъде увеличен и уеднаквен Единният разходен стандарт на 103-те музея и галерии с регионален характер!

3. Да бъдат заложени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи и брой сгради!

4. Да бъде увеличена средната работна заплата в сектора, минимум с 50%, за да достигне равнището на средната работна заплата в България!

infoz autor www.infoz.bg

На подобна тема