Нови диви орхидеи са открити в България

Царството на орхидеите в Природен парк „Златни пясъци“, наричан често зелената перла на Варна, се увеличи с два нови вида. Това са двурогата пчелица (Ophrys cornuta Steven) и дребнолистният дремник (Epipactis microphylla).

Красивите растения са открити при теренни проучвания в местността Бежаната, извършвани в продължение на две години със средства по оперативна програма „Околна среда 2007 - 2013“. Така броят на видовете диви орхидеи, установени на територията на парка, се увеличава на 14.

Двурогата пчелица е нежно растение с височина 10 - 15 см. Великолепните му цветчета приличат на пчела, откъдето идва името му. То е защитено от Закона за биологичното разнообразие и е в „червения“ списък на растенията и гъбите в категория „уязвим“.

Дребнолистният дремник е също защитен вид, включен в Приложение II на Конвенцията по Международна търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна (CITES).

По време на проучването на две тревни местообитания учените се натъкват и на друг рядък вид от семейство „орхидацея“ – обикновената пърчовка. За нея има данни, че се е срещала по тези места, но за първи път сега се доказва съществуването й. Това е една от най-високите орхидеи у нас – достига 60 - 70 см и впечатлява с виолетовите си цветове, които наподобяват змийски език.

Българските орхидеи цъфтят кратко – от април до май. Повечето са горски и виреят в тъмните и влажни дъбрави на Родопите и Странджа. Много хора дори не предполагат, че ги има, тъй като представителите на това голямо семейство са предимно тропични и разпространението им по нашите ширини е ограничено. В България обаче се наблюдават 80 вида.

Любителите-градинари е добре да знаят, че изкореняването и засаждането на дивите орхидеи в домашни условия е забранено.
Може да се наслаждавате на тяхната красота в естествената им среда. Богата колекция от орхидеи има и в Ботаническата градина на БАН в София.

Природен парк „Златни пясъци“ е разположен успоредно на морския бряг на североизток от Варна. Той е най-малкият природен парк в България – територията му е едва 1320,7 ха, но според учените не отстъпва на останалите паркове по красота и биологично разнообразие.

Ophrys cornuta Steven

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Министерство на околната среда и водите)

Светът

Председателят на сръбския парламент Ивица Дачич ще насрочи референдум за промяна на конституцията на Сърбия. Очаква се датата да е 16 януари 2022 г.

* * *
Избирателната комисия в Ирак обяви дългоочакваните окончателни резултати от парламентарните избори на 10 октомври, потвърждавайки победата на движението на шиитския лидер Моктада Садр, което става първа политическа сила в парламента

* * *
Правителството на Сърбия прие решение да ограничи административно цените на няколко основни хранителни продукти на нивото им от 15 ноември 2021 г. Става дума за цената на захарта на кристали, брашно тип 400, слънчогледово олио, свинско месо от бут, прясно мляко и други

* * *
Руският министър на външните работи Сергей Лавров обвини НАТО, че разполага значително количество военна техника близо до границите на страната му и предупреди, че ако се наложи, Русия може да отвърне на заплахите за сигурността си от страна на Запада и Украйна

* * *
Специален софтуер, базиран на технологии на изкуствен интелект, ще предупреждава федерални и регионални власти в Русия за предстоящи масови размирици и ще препоръчва действия за предотвратяването на ескалация

* * *
Русия обяви, че е извършила поредното успешно тестово изстрелване на своята хиперзвукова крилата ракета „Циркон“ – част от ново поколение оръжейни системи. Ракетата е била изстреляна от военния кораб „Адмирал Горшков“ в Бяло море и е поразила морска цел на повече от 400 км. САЩ, Китай и Северна Корея също участват в надпреварата за хиперзвукови ракети с голям обсег, които са по-трудни за засичане и прихващане. Те летят със скорост над 5 пъти по-висока от тази на звука (около 1800 метра в секунда) в горните слоеве на атмосферата

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker