Кампанията „Купи жива елхичка, помогни на дете!” продължава до 15 декември

Министерство на земеделието и храните стартира инициатива за закупуване на живи елхички, като тази година тя преминава под мотото „Купи жива елхичка, помогни на дете!“. Това обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Тя уточни, че събраните средства от продажбата на коледни дръвчета ще бъдат дарени на Сдружение „Аутизъм Днес”. Министър Танева информира, че кампанията ще премине в 18 областни града, където могат да се намерят и закупят живите елхички. „Предвидени са 3 000 елхи, произведени от Държавните горски предприятия, като при необходимост ще бъдат предоставени и още. Пет лева от продажбата на всяко живо дърво ще отиде за подпомагане на обучението на специалисти от цялата страна за работа с деца с аутизъм“ - посочи министър Танева.

Тя благодари на известните публични личности, застанали с името си зад благородната кауза – Део, Поли Генова, Георги Мамалев, Петър Стойчев и Калин Сърменов, както и за медийната подкрепа на БНТ и Дарик Радио.

Продажбата на живи елхички се осъществява от 10 до 15 декември 2015 г. Цената на дръвчетата, които се продават в рамките на кампанията, ще е между 25 и 30 лева, в зависимост от характеристиките и вида на дръвчетата. Те могат да се купят пред сградите на Държавните горски стопанства в областите Враца, Монтана, Велико Търново, Габрово, Варна, Шумен, Благоевград, Пловдив, Сливен, Бургас, Кърджали, Ямбол, Смолян, Търговище, Кюстендил, Добрич, Стара Загора (ул. ”12-ти пехотен полк” № 22 – пред сградата на Териториално поделение Държавно горско стопанство Стара Загора). В София дръвчетата от кампанията се продават на тротоарното пространство пред сградата на Министерство на земеделието и храните в часовете от 14:00 до 19:00 часа.

В кампанията се включва и Министерство на младежта и спорта, като заместник-министър Нина Найденова обяви, че тото-пунктовете ще закупят живи елхички, които ще дарят на детски градини и училища в страната. „Министерството ще се ангажира и с още по-голяма подкрепа за децата, защото именно спортът е начин на живот и социализиране“ - уточни зам.-министър Найденова.

 „Със събраните средства от инициативата Сдружението ще организира обучение на специалисти от България по световно наложени терапевтични практики за работа с деца с аутизъм“ - заяви Владислава Цолова, представител на Сдружението. Тя посочи, че благотворителната инициатива символизира живота на децата с аутизъм, който обаче е невъзможен без обществото да чуе за техните проблеми.

Елхи

infoz autor www.infoz.bg (по информация на пресцентъра на Министерство на земеделието и храните)