„Мини Марица-изток“ ще намали драстично доставката на въглища ако не се реши проблемът с натрупания финансов дефицит

„Мини Марица-изток“ няма да осигури нужните въглища, ако не се реши проблемът с натрупания финансов дефицит

Най-голямото въгледобивно предприятие в България „Мини Марица-изток“ скоро няма да може да осигурява необходимите въглища за намиращите се в района топлоелектрически централи.

Причината е натрупаният остър финансов дефицит в енергетиката, който оказва пагубно влияние върху развитието на дружеството. Това предупреждение отправя Управителният съвет на Научно-техническия съюз на енергетиците в България чрез писмо до министър-председателя Бойко Борисов. В него се израбява загриженост за текущото състояние и за бъдещото развитие на „Мини Марица-изток“ ЕАД. Предприятието е структуроопределящо за българската енергетика и обезпечава 40% от електропроизводството в страната, се казва в писмото.

От началото на 2009 г. не се прилага методика за ценообразуване на въглищата, като натрупаното през годините изоставане в цената води до изоставане и в изпълнението на ремонтната дейност и особено на инвестиционната програма на дружеството. В резултат на това има значително намаляване на откривните дейности. Това принуждава „Мини Марица-изток“ ЕАД през изминалите месеци и през 2016 г. да ограничи подаването на въглища към топлоцентралите в комплекса. Ограничението се прави с цел да се запази стабилитета на хоризонтите на откритите рудници и да не бъде допуснато активиране на свлачищни процеси.

„Мини Марица-изток“ ЕАД трябва да започне изпълнението на значими инфраструктурни проекти, но за тях липсва финансиране. По-важните проекти са:

1. Изселване на жителите на селата Бели бряг и Трояново. Тези села ще бъдат засегнати от минните дейности.
2. Изместване коритото на р. Съзлия.
3. Изместване на част от републиканския път Радиево - Гълъбово.
4. Изместване на електропроводи високо и средно напрежение, и друга комуникационни инфраструктура.

Без изпълнението на тези проекти дружеството ще е принудено да ограничи добива на въглища и количествата много скоро ще са крайно недостатъчни за гарантиране работата на топлоцентралите, се казва в писмото. Това застрашава енергийния баланс на страната.

След анализа на фактите, свързани с ликвидната криза в „Мини Марица-изток“ ЕАД, в документа се посочва решение на текущите проблеми. То е възможно чрез:

1. Осигуряването на средства за разплащане между НЕК ЕАД, топлоелектрическите централите в комплекса и „Мини Марица-изток“ ЕАД, както и спиране на натрупването на дефицити в енергийния сектор.

2. Възстановяване действието на Методиката за ценообразуване на въглищата от „Мини Марица-изток“ ЕАД. Въпросната методика е част от споразуменията за доставка на въглища между дружеството и топлоелектрическите централи в района. Тази мярка ще позволи на „Мини Марица-изток“ да обезпечи със средства текущите технологични мероприятия, а също и предстоящите в бъдеще големи инфраструктурни проекти.
3. Необходимо е натоварването на топлоцентралите в комплекса да бъде съобразено с възможностите на „Мини Марица-изток“ ЕАД  да осигурява въглища, с цел да се избегне нарушаване на стабилитета на рудниците.

Чрез писмото, което е подписано от председателя на Управителния съвет на НТС на енергетиците проф. д-р Цанчо Цанев, се иска лична ангажираност от страна на министър-председателя Бойко Борисов за решаване на проблемите.

Копия на писмото са изпратени също и до министъра на енергетиката Теменужка Петкова; председателя на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев; председателя на Комитета за енергийни и водни ресурси Иван Иванов; изпълнителния директор на „Български енергиен холдинг“ ЕАД Жаклен Коен; изпълнителния директор на „Национална електрическа компания“ ЕАД Петър Илиев и до изпълнителния директор на „Енергиен системен оператор“ Иван Йотов.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на пресцентъра на „Мини Марица-изток“ ЕАД)

Светът

Южнокорейският сериал „Игра на калмари“ (Squid Game) се превърна в най-големия хит на Netflix в историята на стрийминг услугата. Проектът на Netflix струва до момента скромните 21,4 милиона долара. Сериалът разказва за 456 души, спешно нуждаещи си от пари, които стават участници в брутална игра за оцеляване, в която всеки победен го очаква смъртно наказание, а победителят в турнира получава огромна сума. Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун, нарича южнокорейската попкултура „рак на зрението“ и забрани филма. Хората, хванати в нарушение се наказват, а разпространители на забранения филм могат да бъдат екзекутирани

* * *
Склонността на Европа да се самонаранява в името на непостижими климатични цели е един от най-ярките актове на демократичен самосаботаж в историята – пише Wall Street Journal в редакционен коментар. С бързото наближаване на зимата Европа се оказва в енергийна криза – и разчита на милостта на руския силов лидер Владимир Путин. Това е самопредзивикано бедствие, което се подготвя от години – коментира вестникът. Цените на природния газ в Европа се повишиха повече от пет пъти в сравнение с година по-рано, тъй като потреблението в Азия се повиши и предлагането по света се сви

* * *
Президентът на Турция Реджеп Ердоган нареди да бъдат изгонени посланиците на САЩ и още 9 западни страни заради искане за освобождаването на филантропа Осман Кавала. Седем от посланиците представляват съюзнически страни на Турция в НАТО и ако стане факт, изгонването им ще предизвика най-дълбокия разрив със Западна Европа през 19-те години на Ердоган във властта

* * *
Властите в Колумбия са заловили Дайро Антонио Усуга, известен като Отониел – лидер на Клана на Залива и най-издирвания наркотрафикант в страната

* * *
Земетресение с магнитуд 6,5 удари Тайван, разлюля сградите и накара хората да избягат на улицата. Не се съобщава за сериозно пострадали и за големи материални щети

* * *
Най-големият износител на суров петрол в света и лидер на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) Саудитска Арабия се ангажира да премахне емисиите на парникови газове до 2060 г. Решението е забележителен обрат за арабската страна – един от най-големите източници на емисии на глава от населението в света – чието правителство постоянно се противопоставя на намаляването на инвестициите за изкопаеми горива и обвинява климатичните активисти за тазгодишния скок на цените на енергията. Ангажиментът за постигане на въглероден неутралитет не означава, че Саудитска Арабия трябва да намали добива на петрол, тъй като планът се отнася само за териториалните емисии. Тези, генерирани при изгарянето на петрола от страната чрез автомобили, фабрики и електроцентрали отвъд граница, няма да се зачитат. Планира се допълнително увеличаване на капацитета за производство на суров петрол – до 13 милиона барела на ден от 12 милиона в момента

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

На подобна тема

Най-четеното от последните дни