„Мини Марица-изток“ ще намали драстично доставката на въглища ако не се реши проблемът с натрупания финансов дефицит

„Мини Марица-изток“ няма да осигури нужните въглища, ако не се реши проблемът с натрупания финансов дефицит

Най-голямото въгледобивно предприятие в България „Мини Марица-изток“ скоро няма да може да осигурява необходимите въглища за намиращите се в района топлоелектрически централи.

Причината е натрупаният остър финансов дефицит в енергетиката, който оказва пагубно влияние върху развитието на дружеството. Това предупреждение отправя Управителният съвет на Научно-техническия съюз на енергетиците в България чрез писмо до министър-председателя Бойко Борисов. В него се израбява загриженост за текущото състояние и за бъдещото развитие на „Мини Марица-изток“ ЕАД. Предприятието е структуроопределящо за българската енергетика и обезпечава 40% от електропроизводството в страната, се казва в писмото.

От началото на 2009 г. не се прилага методика за ценообразуване на въглищата, като натрупаното през годините изоставане в цената води до изоставане и в изпълнението на ремонтната дейност и особено на инвестиционната програма на дружеството. В резултат на това има значително намаляване на откривните дейности. Това принуждава „Мини Марица-изток“ ЕАД през изминалите месеци и през 2016 г. да ограничи подаването на въглища към топлоцентралите в комплекса. Ограничението се прави с цел да се запази стабилитета на хоризонтите на откритите рудници и да не бъде допуснато активиране на свлачищни процеси.

„Мини Марица-изток“ ЕАД трябва да започне изпълнението на значими инфраструктурни проекти, но за тях липсва финансиране. По-важните проекти са:

1. Изселване на жителите на селата Бели бряг и Трояново. Тези села ще бъдат засегнати от минните дейности.
2. Изместване коритото на р. Съзлия.
3. Изместване на част от републиканския път Радиево - Гълъбово.
4. Изместване на електропроводи високо и средно напрежение, и друга комуникационни инфраструктура.

Без изпълнението на тези проекти дружеството ще е принудено да ограничи добива на въглища и количествата много скоро ще са крайно недостатъчни за гарантиране работата на топлоцентралите, се казва в писмото. Това застрашава енергийния баланс на страната.

След анализа на фактите, свързани с ликвидната криза в „Мини Марица-изток“ ЕАД, в документа се посочва решение на текущите проблеми. То е възможно чрез:

1. Осигуряването на средства за разплащане между НЕК ЕАД, топлоелектрическите централите в комплекса и „Мини Марица-изток“ ЕАД, както и спиране на натрупването на дефицити в енергийния сектор.

2. Възстановяване действието на Методиката за ценообразуване на въглищата от „Мини Марица-изток“ ЕАД. Въпросната методика е част от споразуменията за доставка на въглища между дружеството и топлоелектрическите централи в района. Тази мярка ще позволи на „Мини Марица-изток“ да обезпечи със средства текущите технологични мероприятия, а също и предстоящите в бъдеще големи инфраструктурни проекти.
3. Необходимо е натоварването на топлоцентралите в комплекса да бъде съобразено с възможностите на „Мини Марица-изток“ ЕАД  да осигурява въглища, с цел да се избегне нарушаване на стабилитета на рудниците.

Чрез писмото, което е подписано от председателя на Управителния съвет на НТС на енергетиците проф. д-р Цанчо Цанев, се иска лична ангажираност от страна на министър-председателя Бойко Борисов за решаване на проблемите.

Копия на писмото са изпратени също и до министъра на енергетиката Теменужка Петкова; председателя на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев; председателя на Комитета за енергийни и водни ресурси Иван Иванов; изпълнителния директор на „Български енергиен холдинг“ ЕАД Жаклен Коен; изпълнителния директор на „Национална електрическа компания“ ЕАД Петър Илиев и до изпълнителния директор на „Енергиен системен оператор“ Иван Йотов.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на пресцентъра на „Мини Марица-изток“ ЕАД)

Светът

Президентът на САЩ Доналд Тръмп произнесе страстна реч по случай Деня на независимостта, 4 юли, в подножието на прочутия монумент, изваян в скалите с образите на четирима американски президенти в Маунт Ръшмор, щата Южна Дакота. Говорейки за оскверняването на паметниците на видни исторически личности, Тръмп каза, че „поддръжници на нов крайно ляв фашизъм“ в САЩ искат да унищожат историята на страната. Според него онези, които се опитват да събарят паметници, са вандали и тяхната цел е да разрушат Америка. „Не се съмнявайте, че тази културна революция от ляв тип има за цел да погуби американската революция“, подчерта Тръмп

* * *
Авиокомпания „Ер Франс“ и регионалното й подразделение Оп (Hop) обявиха, че съкращават 7500 работни места заради негативните последици от коронавирусната пандемия за въздушните превози. Прогнозите са, че авиокомпаниите по целия свят ще претърпят през 2020 г. загуби в размер на 84 милиарда долара, като приходите им ще намалеят наполовина

* * *
Радарни данни от лунни кратери разкриха, че лунната кора е по-богата на метали като желязо и титан от земната. Това поражда съмнения относно най-разпространената теория за образуването на Луната - след удар на планета колкото Марс в ранната Земя

* * *
Президентът на Франция Еманюел Макрон назначи 55-годишният Жан Кастекс за министър-председател на мястото на Едуар Филип и му възложи да състави ново правителство

* * *
Официално е поставено началото на строителството на големия инвестиционен проект „Елиникон“ на мястото на бившото летище на Атина в южната част на гръцката столица. Lamda Development е инвеститор в проекта и планира да превърне крайбрежния терен в комплекс от луксозни жилища, хотели, яхтено пристанище и казино на обща стойност от около 8 млрд. евро. За завършването на проекта може да са необходими до 10 години

На подобна тема

Най-четеното от последните дни