Росен Плевнелиев: Няма място за отлагане на промените

Време е политиците да изпълнят със съдържание думата „реформа“ - няма място за отлагане на промените и за половинчати решения нито в българското правосъдие, нито в здравеопазването, образованието или енергетиката.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев в новогодишното си обръщение към българския народ.

„Изминалата година ни напомни, че нищо не е даденост – нито мирът, нито демокрацията, нито човешките права и свободи“ - каза държавният глава и определя като общ дълг опазването на истински ценното – децата, вярата, демокрацията, свободата, Родината.

В словото си Росен Плевнелиев подчертава, че с търпение и последователност ще изградим тази България, за която са мечтали дедите ни и каквато трябва да оставим за децата си. „Народът е жаден за справедливост и очаква реални резултати. В политиката компромисите понякога изглеждат трудни, друг път - ненужни, но от тях има смисъл, ако са насочени към голямата цел – народът да живее по-добре, а държавата ни да бъде модерна, социално отговорна и справедлива" - отбеляза президентът Плевнелиев. Държавният глава посочва, че обществото прекалено дълго е очаквало промяна и е било лъгано. „Голямата отговорност пред днешните политици е да отговорят на нетърпението с решителност, на недоверието - с честност, на задкулисието с морал“ - посочи Росен Плевнелиев.

Росен Плевнелиев„Ние, българите, сме народ с богата история и здрави корени. Преминали сме през много изпитания и трудности и затова съм сигурен, че в новогодишната вечер гледаме към идващата година с оптимизъм и очакване, че тя ще бъде по-добра, по-спокойна, по-плодородна, че ще донесе здраве и надежда за всеки“ - заяви държавният глава. Президентът подчертава, че успехите не идват лесно и веднага, а демокрацията трябва да се отстоява ежедневно и от всеки.

„Богатството се изработва с честен труд и добро образование. Важното сега е да не разпиляваме обществената енергия за промяна, а всеки един от нас да я насърчи и подкрепи“ - апелира държавният глава. Според президента именно тази енергия за промяна е била демонстрирана при гласуването на националния референдум. „Трябва да подкрепим всяка възможност гражданите да бъдат активна част от намирането на решенията за държавата. Само така ще постигнем политическата стабилност, която търсим“ - посочи Росен Плевнелиев.

В новогодишното обръщение президентът призовава да не отстъпваме от вече извоювани свободи, права и постижения и да не се връщаме назад към идеологиите на отминали времена. „Няма големи или малки народи, но има народи, които имат големи мечти и амбиции и точно те успяват“ - каза Росен Плевнелиев. Държавният глава подчертава, че силата на една нация не бива да се измерва с територия и военна мощ, а с културата и образованието на хората, с вярата и вдъхновението на народа, с успеха на обикновения човек.

„Днес никоя държава, дори най-силната, не може да се справи сама с предизвикателствата. Никоя нация не е имунизирана срещу тероризъм, климатични промени, икономическа стагнация, миграционна вълна“ - каза още президентът и допълни, че принципите на международния правов ред следва да се спазват от всички. В обръщението си Росен Плевнелиев посочи, че доброто образование и международното сътрудничеството, а не изолацията, популизмът и национализмът са в основата на успеха в епоха на бурно развиващите се технологии, наука, интернет, човешка мобилност. „Трябва и богатите и бедните, и силните и слабите да усетят прогреса“ - заяви държавният глава.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на прессекретариата на Президента на България)

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема