7 януари ще бъде дъждовен за голяма част от страната

Националният институт по метеорология и хидрология обяви за днес жълт код за поледица в областите Видин, Монтана и Враца. Жълт код за поледица и вятър е обявен и за областите Ловеч, Плевен, Габрово ,Велико Търново, Русе, Търговище и Разград.

Комбинацията от силен вятър и валежи, преминаващи от дъжд в сняг, ще усложняват обстановката в равнинната част ще има заледявания, а в Предбалкана навявания. С жълт код за вятър са обозначени областите Шумен, Силистра, Добрич, Варна и Бургас, както и Черно море. В Силистра и Шумен ще духа силен запад-северозападен вятър със средна скорост 12 - 15 м/секунда и пориви достигащи 20 - 22 м/секунда. В Добрич, Варна, Бургас и Черно море вятърът ще се усилва, сутринта ще е от юг, около обяд ще се ориентира от запад-северозапад. Средна скорост 12 - 15 м/секунда и пориви до 20 - 22 м/секунда. Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито.

ВреметоНИМХ прогнозира, че днес на много места в страната ще има валежи от дъжд. С понижението на температурите в Северна България и по високите котловинни полета дъждът ще преминава в сняг. Количества на валежите през нощта – между 15 и 20 л/кв.м, в отделни райони на Западна и Южна България и повече – над 30 л/кв.м, а до вечерта в четвъртък и в Източна България ще има значителни количества валеж/ до 15 - 20 л/кв.м. След обяд от запад валежите ще спират. Още през нощта срещу петък валежите ще спрат, най-късно в крайните източни райони и в петък и събота ще бъде без валежи.

Според прогнозите на sinoptik.bg, на 7 януари в Стара Загора ще вали дъжд през целия ден. На 8 и 9 януари ще преобладава предимно слънчево време, а максималните температури ще достигнат 5 градуса.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Министерство на околната среда и водите)Теми: