Талантливи ученици ще представят своите умения в Панорамата на професионалното образование

На 24 април в Международен панаир Пловдив ще се проведе VІІ Панорама на професионалното образование. В нея ще представят своите умения над 350 изявени ученици от професионалните гимназии. Те ще се съревновават в 13 конкурса, съобщиха от пресцентъра на Международен панаир Пловдив.

Панорамата показва квалификацията на бъдещите изпълнителски кадри в икономиката. Форумът се организира от Министерството на образованието и науката. Партньори са Панаирът, браншови съюзи и фирми.

Едно от най-атрактивните състезания в 7-ото издание на Панорамата ще бъде за най-добър млад готвач, тъй като ще представи своеобразна кулинарна карта на България. Участниците ще използват подправки, характерни за регионите, от които идват, за да се откри спецификата на местните кухни.

Много фантазия ще е необходима и на претендентите за титлата „Най-добър млад барман“, за да успеят само за 6 минути да направят десертен коктейл, като подберат съставките от кошница с 50 продукта. Ще се конкурират също хлебари-сладкари, сервитьори и експерти по карвинг. Петте конкурса са включени и в турнирите за Националната кулинарна купа на България.

Млади мебелисти ще покажат колекции от среден и висш клас. Озеленителите и цветарите ще изработват бижута от цветя и букети на тема „Абитуриентски бал“ и ще аранжират кошници.

Панорама на професионалното образованиеБъдещите дизайнери са подготвили колекции на тема „Мода и природа“. Те включват ежедневно младежко облекло от органични материали и рециклирани тъкани. Надпреварата за фризьори и гримьори този път е по темата „Сезони“, а прическите и гримът трябва да бъдат в елегантен стил.

Творчески подход се изисква и в конкурса „Най-добър млад керамик“. Участниците сами ще измислят идейния проект на предмета, който ще изработят. Тест и практическа задача ще отсеят финалистите в конкурса по приложна електроника. В състезанието за най-добър млад строител са включени зидане, шпакловане, боядисване, поставяне на облицовки.

Оспорвана ще бъде конкуренцията и в категорията „Най-добра бизнес идея“. Отборите трябва да генерират 3 предложения по зададен казус.

Креативно мислене ще демонстрират и и участниците в Международния панаир на тренировъчните фирми „ТФ фест 2015“. Той ще се проведе на 23 и 24 април с участието на 104 предприятия от три държави. „ТФ фест“ се организира от Центъра на учебно-тренировъчните фирми към Министерството на образованието и науката в партньорство с Международен панаир Пловдив, бизнес сдружения, държавни и неправителствени структури.

Двете изложения създава мост между училището и реалната икономика, който обогатява и двата сектора, коментира д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив.

infoz autor www.infoz.bg

На подобна тема