Петър Москов: На нито една болница няма да се намали финансирането

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) няма да намали на нито една болница нито обема на дейността, нито финансирането, достигнато през миналата година. Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов.

По покана на областния управител на Пловдив Здравко Димитров днес министърът представи проекта за Национална здравна карта пред директори на болници в града и областта.

Петър Москов"Целият обем, извършвана дейност през миналата година във всяка отделна болница, ще бъде финансиран от НЗОК и през тази година, независимо дали тя е държавна или частна" - гарантира министърът. Лечебни заведения, които имат неизползвани през миналата година легла, сега ще могат да ги преустроят за финансиране по три нови пътеки за продължително лечение на пациентите. Той разсея опасенията и страховете на лекарите, че ще бъдат намалени парите, които ще получат през новата година, вследствие на националната здравна карта, съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.

Националната здравна карта отчита нуждите и потребностите на пациентите, а не на търговски дружества, обясни Москов. Пред журналисти той разясни, че от реформите в здравеопазването са притеснени представители на лобистки фирмени интереси и свързани с тях политически кръгове, защото се дава власт и права на пациентите и това ще засегне икономическите им интереси.

Промените ще гарантират правото на пациента да получи точно грижата, от която има нужда, а не процедури, чието изписване осигурява по-изгодно за лечебното заведение, финансиране от Здравната каса. Според Петър Москов, реалната власт да контролира лично плащанията на НЗОК чрез личен идентификационен код, плаши най-много всички, които досега са се възползвали от възможността да източват касата.

infoz autor www.infoz.bg

Теми:

На подобна тема