Петър Москов: На нито една болница няма да се намали финансирането

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) няма да намали на нито една болница нито обема на дейността, нито финансирането, достигнато през миналата година. Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов.

По покана на областния управител на Пловдив Здравко Димитров днес министърът представи проекта за Национална здравна карта пред директори на болници в града и областта.

Петър Москов"Целият обем, извършвана дейност през миналата година във всяка отделна болница, ще бъде финансиран от НЗОК и през тази година, независимо дали тя е държавна или частна" - гарантира министърът. Лечебни заведения, които имат неизползвани през миналата година легла, сега ще могат да ги преустроят за финансиране по три нови пътеки за продължително лечение на пациентите. Той разсея опасенията и страховете на лекарите, че ще бъдат намалени парите, които ще получат през новата година, вследствие на националната здравна карта, съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.

Националната здравна карта отчита нуждите и потребностите на пациентите, а не на търговски дружества, обясни Москов. Пред журналисти той разясни, че от реформите в здравеопазването са притеснени представители на лобистки фирмени интереси и свързани с тях политически кръгове, защото се дава власт и права на пациентите и това ще засегне икономическите им интереси.

Промените ще гарантират правото на пациента да получи точно грижата, от която има нужда, а не процедури, чието изписване осигурява по-изгодно за лечебното заведение, финансиране от Здравната каса. Според Петър Москов, реалната власт да контролира лично плащанията на НЗОК чрез личен идентификационен код, плаши най-много всички, които досега са се възползвали от възможността да източват касата.

infoz autor www.infoz.bg

Теми:

Светът

Броят на жертвите от разрушителното земетресение в Турция в петък достигна до 36, а над 1600 са ранените. Земетресението с магнитуд от 6,8 по скалата на Рихтер беше последвано от над 700 вторични труса с магнитуд от над 4. Земетресението разлюля провинция Елязъг, намираща се на около 550 км източно от столицата Анкара.

* * *
По данни на китайските власти с новия вирус са се заразили 2051 човека и 56 са починали. В китайския град Ухан ще започне строеж на втора болница за лечение на пациенти с новия коронавирус. Болницата ще разполага с 1300 легла и по план до 2 седмици трябва да е завършена. Строителството на първата болница, предназначена за пациенти с новото заболяване, е в ход и се очаква да приключи до 3 февруари

* * *
Властите в Китай обявиха, че разширяват обхвата на мерките за ограничаване на разпространението на новия вирус. Забранени са всички екскурзии вътре и извън страната. През миналата седмица към 13-те града, които вече са под карантина в провинцията, са добавени още 5. От света са изолирани около 56 милиона души. Мерките включват прекъсване на транспортните връзки до и от тези градове. Никой не може да напуска град Ухан и другите градове под карантина. Летища и гари са затворени и се охраняват от военни. Общественият транспорт (метро и автобуси) също не работи. Излизането на открито изисква задължително носене на предпазни маски

* * *
Британската кралица Елизабет Втора одобри законопроекта за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз. Това беше последната официална стъпка и с нея законопроектът да стане действащ закон, а чрез него се определя Брекзит на 31 януари

На подобна тема