Български храни и вина спечелиха в конкурса „Изборът на потребителя“

Български храни и вина надделяха в конкурса „Изборът на потребителя“, който се проведе в рамките на международните изложби „Винария“ и „Фудтех“ в Пловдив. Те грабнаха 11 от общо 19-те награди, присъдени от посетители след дегустации, като се конкурираха в изложбата „Вкусове от Италия“.

Надпреварата се организира по инициатива на Международен панаир Пловдив в партньорство с Университета по хранителни технологии.

Българските производители заслужиха признанието на потребителите с традиционни продукти. Финалисти станаха: пълнозърнест хляб от лимец на „Дон Батон“, сокове от ябълка, круша и дюля на „Маршал 91“, краве сирене на „Милк груп“, сусамова халва на „Дюсена“, сладко от боровинки на „Атлантик Ко“, горнооряховски суджук на фирма „Стефанов – Ив. Стефанов - 04” и овче сирене „Кефалотири“ на „Сариева къшла“. Награда получи и фирма „Сирио бул“ за тигани с с незалепващо иновативно покритие от лава.

Сред вината бяха отличени: бяло вино шардоне на изба „Малката звезда“, розе на „Винпром Карнобат“, червено вино сира на „Винзавод Асеновград“.

Кулинарите от Италия грабнаха вниманието с необичайни пасти – от шамфъстък и от артишок, с бяло кафе арабика, лимонов биозехтин, бадемови сладки, дайджестив, сурово сушен салам и сирене пармеджяно реджано, отлежавало 24 месеца.

Резултатите от конкурса потвърдиха констатацията на специалисти и участници във „Фудтех“, че българските хранителни продукти си връщат доверието на потребителите и отново ставата предпочитани за трапезата. Обратът стана възможен, след като производителите започнаха да съчетават автентични суровини и начини за приготвяне с модерни технологии и техника, за да отговорят на съвременните стандарти и изисквания на пазара. Така се стигна до триумфа на нашите храни на изложбата.

„Винария“ и „Фудтех“ бяха част от мегафорум за агробизнес, вино и храни. Той е единствената по рода си проява на Балканите за съвместно провеждане на изложения, свързани със селското стопанство, лозарството и винарството, хранителната индустрия. Над 670 компании от 29 държави показаха новости за тези отрасли в дните на изложенията.

Фудех 2016

infoz autor www.infoz.bg (по информация на пресцентъра на Международен панаир Пловдив)