5% отстъпка за данъчни декларации, подадени чрез интернет до края на март

Клиентите на Националната агенция за приходите, които подадат годишната си данъчна декларация чрез интернет с електронен подпис или ПИК до края на март, могат да спестят 5% от данъка за довнасяне.

Лицата не трябва да са подлежащи на принудително изпълнение на публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да са внесли целия размер на данъка за довнасяне в срок до 3 май 2016 г.

Дакларация по електронен пътВсяка трета декларация за доходите в област Стара Загора е подадена чрез интернет. До днес в офиса на НАП в Стара Загора са приети4446декларации, като 1262 от тях са подадени с ПИК или електронен подпис.

Тази година срокът за деклариране на доходите получени от физически лица изтича на 3 май 2016г. (30 април е в събота, а 2 май е официален почивен ден - Великден). Най-бързо данъчните декларации могат да се подадат по електронен път без електронен подпис. За целта е необходим персонален идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно в офисна НАП по постоянен адрес на лицето.

Форматът на декларацията за доходите с баркод е най-лесният и бърз начин за попълването й, като се елиминира възможността за допускане на технически грешки.

Необходимо е файлът със съдържанието на декларацията за доходите с баркод да се изтегли от сайта на НАП от интернет и да се попълни в режим офлайн на компютъра на лицето. Декларацията с баркод изчислява автоматично дължимия данък, след попълване на информацията за получените от лицето доходи в съответните приложения към нея.

infoz autor www.infoz.bg