Забранява се на болниците да искат доплащания за придружител на дете

Забранява се на болниците да искат от майките с деца до 7 години да плащат, за да останат с тях в болница. Ако случаят изисква допълнителни грижи, които болничното заведение не може да осигури, безплатно ще бъдат придружавани и деца до 18 годишна възраст.

БолницаБезплатно ще имат право да остават в лечебното заведение и придружители на инвалиди, които не могат да се обслужват самостоятелно, при нужда от хоспитализация, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство. Тези текстове ще бъдат разгледани утре на редовното заседание на Министерски съвет и ако бъдат одобрени ще влязат в сила след като бъдат публикувани в Държавен вестник идния вторник. Всички тези промени предвижда Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, подготвена от Министерство на здравеопазването. Тя определя условията и реда, при които здравноосигурените лица ще ползват платените от НЗОК услуги.

За първи път се ограничава до 2 месеца и срокът, в който трябва да бъде хоспитализиран пациент, предвиден за планов прием. Изрично се уточнява, че пожелалите да платят за по-бърз прием няма да изместват и променят реда на планираните пациенти, който ще бъде публикуван с дати в сайта на НЗОК и ще може да бъде следен от заинтересованите. Здравноосигурените лица ще могат да разрешават регистриране на ползваните от тях здравни услуги, гарантирани от НЗОК чрез електронна идентификация. Забранява се на болниците да изискват от пациентите си от техните близки дарения по време на хоспитализацията им, както и 1 месец преди и след нея. Наредбата не допуска пациентите да доплащат за дейности финансирани от НЗОК.

infoz autor www.infoz.bg

На подобна тема