България започва собствен добив на нефт

Добиването на нефт и газ от Черно море е приоритет за страната ни - каза в Стара Загора министър-председателят и председател на ГЕРБ Бойко Борисов. На 19 април започват сондажи и собствен добив на газ и нефт в Черно море – уточни премиерът.

Това засяга много икономически интереси, но България е длъжна да търси диверсификация и да защити енергийната си независимост, заяви Борисов. „Когато паднем от власт, първото нещо, което се прави, е да се спрат проучванията на черноморското дъно в „Хан Аспарух“, „Терес“ и „Силистар“. Но румънците вече го правят. В Румъния внасят само 10% газ, а ние 100%. След 25 години демокрация България не само ще добива, но и ще изнася газ, ставаме конкурент“ - подчерта Бойко Борисов.

Той говори пред повече от 300 старейшини, членове и симпатизанти на ГЕРБ по време на форум, който се провежда в Стара Загора.

Председателят на ГЕРБ уточни, че са подписани документите за работата на интерконекторите с Гърция, с Турция. Има акт 16 за двата компресора. „До месец ще сложим най-добрите американски компресори и на гръцката граница. Нашите опоненти казват, че също са работили за диверсификация. Каква диверсификация ще направите с компресори, които бутат в едната посока. Близо 300 млн. струва и ние ще направим истинска диверсификация... Още повече ще ни намразят. Всичко става, защото им бъркаме в икономическите и финансови отношения“ - каза Борисов.

Той каза, че борбата с контрабандата създава на правителството могъщи врагове. „Следим вноса на захар, месо, сладкарски изделия, цигари, алкохол. Вижте какви данъци са плащали преди и какви сега“ - мотивира се Бойко Борисов. През 2015 г. в страната има над 20 000 поръчки. „Толкова поръчки се спряха. Защо сега, а кога? Като излязат на повърхността тогава ги виждаме. И когато може да се направи по-добре, ги спираме. Това е политическа воля – да сме сгрешили и да се поправим, когато проблемът е изплувал на повърхността“, подчерта Бойко Борисов.

„Правителството постигна ръст на икономиката, стабилни финанси, спад на безработица, хазната ни е пълна с пари, не пипаме дълга – не харчим парите“, обясни премиерът. Той подчерта, че преди е имало под 1% усвояване на европейски фондове, а сега достигат почти 100%. „Всички тези пари са влезнали в българските общини, инфраструктура и са подпомогнали бизнес. Построихме толкова неща. Навлякохме си големи врагове с това, което направихме през годините. Ако ги питаш – искат предсрочни избори. Това е изгодно само на ГЕРБ, но не е изгодно за държавата“ - категоричен е Борисов.

Бойко Борисов обясни, че е бил уверен, че стабилността на управлението трябва да се гради на повече диалогичност. „Но се оказа, че много майсторски всички партии в управлението поставят всякакви условия. И много кадрови претенции и назначения. Сметката не мога да ви кажа каква е. Казвах си - щом народът така ни е подредил, ще бъдем по-диалогични. Но се оказва, че ГЕРБ започва да ерозира, за сметка на тези, които хем са в управлението, хем не са. Като е хубаво – казват, че те са ни казали как да го направим, като не е – твърдят, че ГЕРБ са виновни“, посочи Борисов.

„Ще можем ли да даваме над 200 милиона на министерството на Ивайло Калфин да си прави социална политика, ако парите не са изработени от другите министри. За да дадем 20 милиона на спешната помощ, трябва и другите министерства да са работили добре. Дали сме над 250 милиона на екологията, за да затворят програмите, 300 милиона национални средства и над 1, 5млрд. европейски пари са отишли за земеделие. Това не им харесва? А съседните държави се тресат. Имаме над 3% ръст на икономиката. Строят се заводи. В Стара Загора ще има скоро нов завод, защото хората се убедиха, че в България има специалисти. Кое не им харесва? Че не можаха да си сложат главен прокурор ли? Отдалечена, независима прокуратура е казано, че трябва да има. Така е нашата демокрация. Днес сме ние, няма да се изкушим, но утре може да са други...“, каза министър-председателят. Бойко Борисов подчерта, че посредством плана за реформа в съдебната система, който е изготвен, секторът ще се стабилизира до година и половина.

Борисов обясни, че ГЕРБ е партия, финансирана със сто процента бели пари и е финансова силна. „Затова сме независими. Това е голяма сила“, каза той и благодари на фондация „Ханс Зайдел“ за подкрепата. „Благодарение на нашите германски партньори имаме възможност да подготвяме кадри от младежи, предприемачи и жени ГЕРБ“ - каза Бойко Борисов.

boiko borisov stara zagora

infoz autor  www.infoz.bg

На подобна тема