Пловдив ще бъде домакин на първата в България олимпиада по роботика

Роботи, които сами намират изхода от лабиринт, ще демонстрират участниците в уникалната надпревара на 24 април в Международен панаир Пловдив. Най-малките са в първи клас и ще подреждат кубчето „Рубик“. Те ще участват в първата в България Национална ученическа олимпиада по роботика, която стартира в рамките на Международния панаир на тренировъчните фирми „ТФ фест 2015“.

Целта е да се провокират у децата интерес към новите технологии и стремеж към знания в една авангардна област, коментира инж. Александър Чобанов, ръководител на Националното училище по роботика, съобщиха от пресцентъра на Пловдивския панаир. То е организатор на проявата заедно с Международен панаир Пловдив, Националния институт по роботика към БАН и сдружение „Морски сговор”, което подкрепи инициативата с благотворителен бал през януари, а сега ще даде награди на победителите.

Panair TF festКаузата е да насърчим децата, които искат да се развиват в сферата на иновациите, коментира д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив и президент на „Морски сговор“ в града. Той припомни, че ученици демонстрираха постижения в роботиката и на Международния технически панаир през миналата година. Отново се връщаме към темата, защото е важна за развитието на бизнеса, добави д-р Иван Соколов.

Към бъдещето на бизнеса и реализацията на младите хора е ориентиран и Международният панаир на тренировъчните фирми „ТФ фест“, който показва деловите умения на утрешните мениджъри. 104 виртуални предприятия на ученици от България, Румъния и Черна гора участват в неговото 18-о издание. То се провежда на 23 и 24 април в Международен панаир Пловдив. Новост е и секцията „Образование и кариера“, в която присъстват 9 висши училища от страната и чужбина.

Сигурен съм, че бизнес лидерите на новия ден и сега ще демонстрират интересни проекти, заяви д-р Иван Соколов преди старта на форума. Той бе открит от Дария Маврудиева, директор на Центъра на учебно-тренировъчните фирми (ЦУТФ) към Министерството на образованието и науката, който е организатор на проявата. Много от участниците в нея после създават собствени фирми, подчерта Дария Маврудиева. Тя припомни, че „ТФ фест“ е единственото у нас професионално състезание с международно участие и е включено в Европейската седмица на малките и средни предприятия.

Младите предприемачи представят на „ТФ фест 2015“ своите виртуални предприятия, работещи в в областта на финансите, търговията, туризма и хотелиерството, производството на облекла, аксесоар, бижута и играчки, строителството и озеленяването, рекламата и услугите. Те се борят за 30 награди в рамките на 12 конкурса, затова щандовете и презентациите им са атрактивни като на изложенията на истинските компании. Имената на победителите ще бъдат обявени на 24 април.

Мащабната среща между училището и бизнеса се провежда с подкрепата на Международен панаир Пловдив, сдружение „Българска тренировъчна централа“, Българския форум на бизнес лидерите, Патентното ведомство, министерството на труда и социалната политика и други партньори.

Центърът на учебно-тренировъчните фирми обхваща 330 виртуални фирми, в които всяка година нови 5000 младежи се обучават по икономика, компютърни умения, бизнес администрация, роден и чужд език. Целта е да се подобри подготовката на бъдещите мениджъри, като се доближи до истинските условия на работа и се развива креативното мислене.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Международен панаир Пловдив)

Ако намирате тази информация за полезна или интересна, ще сме благодарни ако я споделите с вашите приятели...

Светът

Бившият върховен съдия Катерина Сакеларопулу стана първата жена президент на Гърция след гласуване в парламента в сряда

* * *
Световният елит се събира в швейцарския планински курорт Давос, Швейцария, за годишната среща на политическите лидери и водещите бизнесмени, представителите на научните среди и гражданското общество. Световният икономически форум ще се проведе за 50-и път между 21 и 24 януари. Основната тема е устойчивото развитие, но ще се обсъждат и теми, свързани с климатичните промени, защита на биоразнообразието, избягването на „технологична война“ и други

* * *
Северна Корея вече няма да се чувства обвързана с ангажименти, включващи спиране на ядрените опити и на изстрелванията на междуконтинентални балистични ракети, след като САЩ са пренебрегнали крайния срок в преговорите за денуклеаризация. Това заяви на конференция по разоръжаването под егидата на ООН член на севернокорейското представителство към световната организация в Женева

* * *
Историческият процес на Доналд Тръмп започва по същество в Сената на САЩ, където се сблъскват двата лагера: демократическата опозиция, която настоява за отстраняването от длъжност на президента на САЩ, и републиканското мнозинство, което е решено да го оневини

* * *
Близо 220 000 домакинства останаха без ток в Испания заради връхлетялата страната буря „Глория“

* * *
Китаецът Мън Хунвей, бившт шеф на Интерпол, е осъден в Китай на 13 години и 6 месеца за корупция

* * *
Китай потвърди 291 случая на пациенти, заразени към 20 януари с новия вид коронавирус. Вирусът взе 6 жертви до тази дата, принася се с контакт между хората и вече е регистриран и в други държави (Япония, Южна Корея, Тайланд и др.)

На подобна тема