Пловдив ще бъде домакин на първата в България олимпиада по роботика

Роботи, които сами намират изхода от лабиринт, ще демонстрират участниците в уникалната надпревара на 24 април в Международен панаир Пловдив. Най-малките са в първи клас и ще подреждат кубчето „Рубик“. Те ще участват в първата в България Национална ученическа олимпиада по роботика, която стартира в рамките на Международния панаир на тренировъчните фирми „ТФ фест 2015“.

Целта е да се провокират у децата интерес към новите технологии и стремеж към знания в една авангардна област, коментира инж. Александър Чобанов, ръководител на Националното училище по роботика, съобщиха от пресцентъра на Пловдивския панаир. То е организатор на проявата заедно с Международен панаир Пловдив, Националния институт по роботика към БАН и сдружение „Морски сговор”, което подкрепи инициативата с благотворителен бал през януари, а сега ще даде награди на победителите.

Panair TF festКаузата е да насърчим децата, които искат да се развиват в сферата на иновациите, коментира д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив и президент на „Морски сговор“ в града. Той припомни, че ученици демонстрираха постижения в роботиката и на Международния технически панаир през миналата година. Отново се връщаме към темата, защото е важна за развитието на бизнеса, добави д-р Иван Соколов.

Към бъдещето на бизнеса и реализацията на младите хора е ориентиран и Международният панаир на тренировъчните фирми „ТФ фест“, който показва деловите умения на утрешните мениджъри. 104 виртуални предприятия на ученици от България, Румъния и Черна гора участват в неговото 18-о издание. То се провежда на 23 и 24 април в Международен панаир Пловдив. Новост е и секцията „Образование и кариера“, в която присъстват 9 висши училища от страната и чужбина.

Сигурен съм, че бизнес лидерите на новия ден и сега ще демонстрират интересни проекти, заяви д-р Иван Соколов преди старта на форума. Той бе открит от Дария Маврудиева, директор на Центъра на учебно-тренировъчните фирми (ЦУТФ) към Министерството на образованието и науката, който е организатор на проявата. Много от участниците в нея после създават собствени фирми, подчерта Дария Маврудиева. Тя припомни, че „ТФ фест“ е единственото у нас професионално състезание с международно участие и е включено в Европейската седмица на малките и средни предприятия.

Младите предприемачи представят на „ТФ фест 2015“ своите виртуални предприятия, работещи в в областта на финансите, търговията, туризма и хотелиерството, производството на облекла, аксесоар, бижута и играчки, строителството и озеленяването, рекламата и услугите. Те се борят за 30 награди в рамките на 12 конкурса, затова щандовете и презентациите им са атрактивни като на изложенията на истинските компании. Имената на победителите ще бъдат обявени на 24 април.

Мащабната среща между училището и бизнеса се провежда с подкрепата на Международен панаир Пловдив, сдружение „Българска тренировъчна централа“, Българския форум на бизнес лидерите, Патентното ведомство, министерството на труда и социалната политика и други партньори.

Центърът на учебно-тренировъчните фирми обхваща 330 виртуални фирми, в които всяка година нови 5000 младежи се обучават по икономика, компютърни умения, бизнес администрация, роден и чужд език. Целта е да се подобри подготовката на бъдещите мениджъри, като се доближи до истинските условия на работа и се развива креативното мислене.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Международен панаир Пловдив)

Ако намирате тази информация за полезна или интересна, ще сме благодарни ако я споделите с вашите приятели...

На подобна тема